Check jij voordat je iets koopt de recensies en beoordelingen? Je bent niet de enige! Negen op de tien mensen leest online recensies voordat ze iets kopen. Maar hoe weet je of die niet gewoon geschreven zijn door de verkoper zelf? Een neprecensie dus. Hieronder een aantal handige tips om een neprecensie te herkennen:
- Check hoeveel recensies er zijn geschreven. Vaak zie je het gemiddelde cijfer dat mensen aan een product geven. Maar als dat maar twee mensen zijn, geeft dat geen betrouwbaar beeld
- Kijk naar de beoordelingen van andere mensen op de recensie. Vaak geven ze een duimpje omhoog of een hartje als ze het met de review eens zijn of de recensie handig vonden.
- Als het bericht een lange omschrijving van het product bevat, is het onwaarschijnlijk dat een consument dit geschreven heeft.
- Gooi de recensie door de zoekmachine. Als hetzelfde bericht op meerdere websites is geplaatst, is de kans groot dat het gaat om een neprecensie. Staat er een foto van het product bij de recensie? Sla de foto bij het product op en haal hem door Google images om te zien of het om een stockphoto gaat.
- Feiten zijn nuttiger dan meningen. Het is bijvoorbeeld een feit of een pakket op de afgesproken tijd bezorgd is. Maar of iemand een besteld kledingstuk mooi vond, daarover bestaan waarschijnlijk verschillende meningen. Smaken kunnen verschillen.
Meer tips kun je vinden op de site van de Consumentenbond.
Verbod op neprecensies
Vanaf mei 2022 zijn neprecensies en misleidende zoekresultaten verboden. Recensies van consumenten moeten door de verkoper eerst op echtheid worden gecontroleerd voordat deze mogen worden geplaatst. Daarbij is het ook verboden om anderen te betalen een recensie te laten schrijven en te plaatsen. Handelaren moeten verplicht de consumenten informeren over neprecensies en hoe ze deze kunnen herkennen. Zelf een neprecensie gevonden? Deze kun je (anoniem) melden bij de ConsuWijzer.
Shop je op een Engelstalige website, zoals Ebay en Amazon, gebruik dan deze handige online tools om een neprecensie te ontmaskeren:
- Fakespot analyseert de beoordelingen om herhaalde woorden, datums en aankooppatronen te herkennen die op vermoedelijke neprecensies wijzen.
- ReviewMeta laat zien welke reviews van een Amazon product mogelijk nep kunnen zijn en welke niet
- The Review Index maakt een samenvatting van de beoordelingen en laat zien of er terugkerende patronen zijn die mogelijk op valse beoordelingen duiden
Meer weten?
- Avrotros: ‘Online reviews: wat zijn de regels en hoe herken je neprecensies?’
- Plusonline: ‘5 praktische tips om online neprecensies te herkennen’
- Techacademy: ‘Nep reviews herkennen doe je met deze tips’
- Consumentenbond: ‘Recensies op booking.com en andere boekingssites: waarop moet je letten?’