Conferentie Embassy of Digital Futures

Tijdens de conferentie gaat de Embassy of Digital Futures in op de vraag hoe we de ontwikkeling van toekomsten kunnen beïnvloeden. Jazeker, toekomsten! Want waar we het niet over moeten hebben is een ongrijpbaar mystiek machinaal wezen dat ons leven gaat verstoren.

In deze Conferentie zoomen we in op de balans tussen utopie en dystopie. Er is de laatste tijd veel aandacht voor de polarisatie, mentale gezondheid van jongeren en de toenemende invloed van de big tech. Dit kan het gevoel geven dat het ons allemaal overkomt, of zelfs dat we te laat zijn. Onder het motto “Escape the algorithm” zoeken we naar het handelingsperspectief.

In vogelvlucht gaan we van de nieuwste ontwikkelingen naar wat ons op de lange termijn te wachten staat. Op deze manier geven de digitale toekomsten een beeld van hoop en nieuwe mogelijkheden die voor iedereen die zich erin verdiept kansen biedt.

Sluit je aan?

Filmpremière MediaMasters 2024

Op vrijdag 1 november organiseert Netwerk Mediawijsheid de jaarlijkse filmpremière van MediaMasters 2024.

Alle netwerkpartners die hebben bijgedragen aan MediaMasters dit jaar, zijn van harte uitgenodigd om dit feest bij te wonen. Meld jezelf en je collega’s snel aan.

Programma:

  • Inloop over de rode loper met fotomoment: 15.00 – 16.00
  • Start premiere: 16.00
  • Borrel met hapjes: 18.30
  • Einde event: 20.00
  • Dresscode: Gala

Workshop Bibberbeestjes maken: programmeer je eigen minirobot! 6+

Een kind kijkt naar een robotje die over de grond loopt

Bibberbeestjes zijn superleuke mini-robotjes die je helemaal zelf in elkaar knutselt. Lange pootjes, korte pootjes, vleugels, een lange of korte staart… Het kan allemaal en je zult ontdekken dat jouw bibberbeestje sneller of juist langzamer gaat bewegen wanneer je bepaalde onderdelen langer, korter, groter of kleiner maakt. De materialen die je gebruikt hebben ook invloed op hoe jouw bibberbeestje beweegt. Je maakt je bibberbeestjes van kroonsteentjes, een klein motortje, een batterij, verschillende kleuren ijzerdraad, chenille draad, veren, etc. En het allerleukste is dat je jouw bibberbeestje na de workshop mee naar huis mag nemen! 

Roblox workshop 9+

Roblox kun je beschouwen als een bibliotheek vol met games. De spellen worden wereldwijd gespeeld. Je kunt ook je eigen spel programmeren en lanceren.

In deze workshop wordt de basis van programmeren uitgelegd. Ook is er tijd om je eigen specifieke vragen te stellen als je al een klein beetje ervaring hebt. Aan het eind van de workshop heb je zelf je eerste spelletje gemaakt.

Voor ouders/begeleiders: Roblox is een goede plek om games te leren ontwikkelen. Kijk mee met je kind zodat je toezicht hebt op de spelletjes die worden gespeeld. Roblox is gratis maar er wordt wel gestimuleerd om geld uit te geven; maak hier goede afspraken over. De workshopgevers kunnen het laatste half uur van de workshop ook uw vragen over het instellen van ouderlijk toezicht beantwoorden.

*Je kunt meedoen met deze workshop als je max. een jaar ervaring hebt.

Roblox workshop 9+

Roblox kun je beschouwen als een bibliotheek vol met games. De spellen worden wereldwijd gespeeld. Je kunt ook je eigen spel programmeren en lanceren.

In deze workshop wordt de basis van programmeren uitgelegd. Ook is er tijd om je eigen specifieke vragen te stellen als je al een klein beetje ervaring hebt. Aan het eind van de workshop heb je zelf je eerste spelletje gemaakt.

Voor ouders/begeleiders: Roblox is een goede plek om games te leren ontwikkelen. Kijk mee met je kind zodat je toezicht hebt op de spelletjes die worden gespeeld. Roblox is gratis maar er wordt wel gestimuleerd om geld uit te geven; maak hier goede afspraken over. De workshopgevers kunnen het laatste half uur van de workshop ook uw vragen over het instellen van ouderlijk toezicht beantwoorden.

*Je kunt meedoen met deze workshop als je max. een jaar ervaring hebt.

Workshop veiligheid op de computer, laptop en telefoon

De Bibliotheek de Kempen organiseert ter gelegenheid van de Week van de Mediawijsheid een workshop veiligheid op de computer, laptop en telefoon. We gaan in op verschillende onderwerpen. We besteden aandacht aan veilige wachtwoorden, de veiligheid van WiFi, DigiD en de browser. Ook gaan we in op vragen zoals: Waar moet je op letten als je websites bekijkt op het internet? Welke vormen van digitale fraude kun je tegenkomen in het dagelijks leven en hoe voorkom je fraude? Wat kun je zelf doen om de telefoon en laptop te beveiligen? Op deze vragen, en meer, heb je na deze workshop een antwoord.

 

Mediawijs Festival

Internet en online media zijn leuk en belangrijk! Maar soms heb je een beetje hulp nodig om veilig en met plezier online te zijn. Op dit festival krijg je tips en ideeën door leuke activiteiten te doen. Iedereen is welkom. Dus meld je aan via het formulier op deze pagina. Samen gaan we op ontdekkingsreis door de online wereld!

Je kunt meedoen aan leuke workshops. Kom naar de gamehoek waar je leuke games kunt spelen. Alleen of tegen elkaar op de Nintendo Switch. Op de informatiemarkt kun je nieuwe dingen ontdekken en zelf uitproberen. Daar staat ook een greenscreenbox waarmee je makkelijk zelf filmpjes kunt maken. Van al dat doen krijg je honger! Daarom is er ook voldoende eten en drinken.

Online Workshop – Werken met de Toolkit ‘Ik denk me Sterk’ voor professionals

In deze online avond workshop leer je werken met de Toolkit ‘Ik denk me Sterk’. Je leert de functie van de 100 spelkaarten kennen en diverse werkvormen om deze in te zetten, terwijl je werkt met gedachten, gevoelens en gedrag.

Bij elke online workshop met de Toolkit, wordt aandacht besteed aan een specifiek thema. Deze online bijeenkomst staat het individueel en in groepsverband coachen en trainen met gedachtekracht centraal. De Toolkit ‘Ik denk me Sterk’ wordt ook vaak ingezet bij werken aan omgaan met: faalangst, ziekte, verlies & rouw, scheiding, problemen en uitdagingen op het gebied van gedrag, ontwikkeling en leren. Er is ruimte om stil te staan bij de hulpvragen waar deelnemers aan de workshop begeleiding bij geven.

Na de online workshop kun je met jouw doelgroep de kracht van gedachten ontdekken, zodat ze zelf een positieve invloed kunnen uitoefenen op lastige situaties op school, daarbuiten in de vrije tijd en in het omgaan met leeftijdsgenoten en volwassenen.

Deze online workshop is bedoeld voor pedagogisch professionals die werken in coaching, training, therapie of onderwijs met kinderen en/of jongeren. Je hebt de Toolkit ‘ik denk me Sterk’ nodig tijdens de online workshop. Als je die nog niet in je bezit hebt, kun je hem bestellen voor  €39,95 inclusief BTW.

Onze kinderen in de virtuele wereld

Hoeveel schermtijd krijgt je kind? Welke YouTube-filmpjes zijn geschikt? Hoe ga je om met online pesten of ruzie in de klassenapp? Als ouder loop je voortdurend aan tegen de uitdagingen van de virtuele wereld waarin jonge kinderen en tieners steeds meer tijd doorbrengen, maar waarin je zelf vaak minder thuis bent.

Mediapedagoog Marije Lagendijk laat in haar boek Digitale Opvoeding zien dat ‘digitale zwemles’, zoals zij mediaopvoeding noemt, hard nodig is en hoe je ervoor zorgt dat kinderen online niet kopje onder gaan.

Deze lezing is voor alle ouders die hun kinderen goed willen begeleiden in onze steeds digitaler wordende wereld. Marije neemt je mee in de online belevingswereld van je kind en geeft praktische tips en inzichten om de digitale zwemles van kinderen vorm te geven.

Workshop: Robots programmeren

Een kind in een kartonnen robot-kostuum.

Ontdek hoe je de robotjes van de bibliotheek opdrachten kan laten uitvoeren. Kan jij de robot door het parcours sturen?

Tijdens deze workshop leer je de robots van de bibliotheek kennen. Wat kan je ze laten doen? En hoe programmeer je ze zodat ze jouw opdrachten gaan uitvoeren?

Deze workshop is voor kinderen van 7 – 10 jaar oud.

Workshop: Bewerk je eigen foto met AI

Iemand kijkt naar een scherm met een kleurrijke illustratie

In een echte science truck maak je kennis met AI en leer je spelenderwijs hoe deze technologie werkt. Met de foto’s die je in een photobooth maakt, ga je aan de slag om zelf beelden met AI te maken. Je wordt geholpen door een medewerker van de Rijksuniversiteit Groningen.

Deze activiteit maakt deel uit van de expositie ‘Promptjuweel, AI & Kunst’. Deze expositie is van 25 oktober t/m 9 november in Bibliotheek Hoogezand en van 20 november t/m 7 december in Bibliotheek Veendam. Artificiële intelligentie (AI) kan op basis van prompts tekst, beeld en geluid genereren. Voor veel mensen blijft AI echter abstract. Wat kan AI en hoe beïnvloedt het ons leven? Deze expositie biedt een unieke kans om AI op een verrassende manier te ontdekken: door kunst.

Kunstenaars en makers tonen hoe zij AI hebben ingezet voor grensverleggende kunstwerken; hun promptjuweel. Dit daagt je uit om na te denken over vragen als: kan AI je raken, zoals kunst dat kan doen? En hoe verhouden AI en kunst zich tot elkaar?

Webinar: Digitale geletterdheid bij het jonge kind

In deze webinar voor kleuterleerkrachten ontdek je hoe je digitale geletterdheid kunt ontwikkelen bij jonge kinderen. Adviseur Brigitte Moulaert en gastspreker Denise Bontje van Mediasmarties bespreken hoe je een goede balans creëert tussen de echte en digitale wereld en hoe je spelenderwijs kunt werken aan vaardigheden die kinderen vandaag de dag nodig hebben. Denise is opgeleid tot taalkundige en theatermaker, gespecialiseerd in taal, mediaopvoeding en kinderen.

Samen presenteren zij een nieuwe training, speciaal voor kleuterleerkrachten. Ontdek hoe je met de thematische WegWijzers van Mediasmarties lezen, kijken, luisteren, spelen en doen kunt combineren tot een boeiend en leerzaam programma. Je krijgt praktische tips om de digitale wereld op een verantwoorde manier onderdeel te maken van jouw kleuterklas.

Wil jij weten hoe je taal en digitaal kunt combineren tot een rijk aanbod? Mis deze webinar dan niet en laat je inspireren!

Workshop veiligheid op de computer, laptop en telefoon

De Bibliotheek de Kempen organiseert ter gelegenheid van de Week van de Mediawijsheid een workshop veiligheid op de computer, laptop en telefoon. We gaan in op verschillende onderwerpen. We besteden aandacht aan veilige wachtwoorden, de veiligheid van WiFi, DigiD en de browser. Ook gaan we in op vragen zoals: Waar moet je op letten als je websites bekijkt op het internet? Welke vormen van digitale fraude kun je tegenkomen in het dagelijks leven en hoe voorkom je fraude? Wat kun je zelf doen om de telefoon en laptop te beveiligen? Op deze vragen, en meer, heb je na deze workshop een antwoord.

Masterclass ‘Gezond schermgebruik: hoe helpen we kinderen en jongeren met hun digitale balans?’

Op 6 november 2024 organiseert Netwerk Mediawijsheid een Live Masterclass Gezond Schermgebruik voor professionals tijdens de Congresweek ‘Gezond leven, leren en ontwikkelen. Vanzelfsprekend!’ van Gezonde Kinderopvang en Gezonde School.

Tijdens deze masterclass gaan Freek Zwanenberg en Floortje Jansen met jou in gesprek over gezond schermgebruik, het thema van de Week van de Mediawijsheid 2024. Hoe verhoudt dit thema zich tot jouzelf, tot jouw rol als professional en tot de kinderen en jongeren waarover jij je ontfermt? Hoe zorg je in je werk voor (digitale) balans?

Magische Media Show!

Een goochelaar staat op een podium

Wat is echt of wat is nep? En wat deel je wel en niet via je telefoon? Wat weet internet allemaal van mij? Meester-goochelaar Lars van Tuijl maakt er een waar spektakel van!

Magische brein-hacker
In de rol van een magische brein-hacker laat hij een aantal wonderbaarlijke demonstraties zien die grenzen aan het onmogelijke. Informatieve weetjes en interessante eye-openers verpakt in magische WOW-momenten. Dit is een voorstelling waarbij de kinderen leren, lachen en gelijk van de ene verbazing in de andere vallen!

Over Lars
Meester-goochelaar Lars van Tuijl was de laatste jaren regelmatig te gast in het museum Beeld & Geluid op het mediapark. Hij heeft eerder zijn kunsten vertoond in het NPO ZAPP tv-programma “De Buitendienst,” waar hij ons brein voor de gek hield.

Aanmelden
Deze activiteit is voor kinderen van groep 5 t/m 8 en hun (groot)ouders. Het vindt plaats op woensdagmiddag 6 november van 15.00 tot 16.00 uur in theater de Horst in Venhorst. Een kaartje kost €5 per persoon. Dit geldt voor kinderen en volwassenen.

Opvoeden met multimedia

Om de week is er op woensdagochtend een themaochtend voor (groot)ouders in samenwerking met Avedan. Op 6 november is het thema ‘Opvoeden met multimedia’. De inloop start om 10.15. Wees welkom!

Mediawijs Festival

Internet en online media zijn leuk en belangrijk! Maar soms heb je een beetje hulp nodig om veilig en met plezier online te zijn. Op dit festival krijg je tips en ideeën door leuke activiteiten te doen. Iedereen is welkom. Dus meld je aan via het formulier op deze pagina. Samen gaan we op ontdekkingsreis door de online wereld!

Je kunt meedoen aan leuke workshops. Kom naar de gamehoek waar je leuke games kunt spelen. Alleen of tegen elkaar op de Nintendo Switch. Op de informatiemarkt kun je nieuwe dingen ontdekken en zelf uitproberen. Daar staat ook een greenscreenbox waarmee je makkelijk zelf filmpjes kunt maken. Van al dat doen krijg je honger! Daarom is er ook voldoende eten en drinken.

Sekswerk in een digitale wereld

Sekswerk anno 2024, waar hebben we het dan over? Een eeuwenoud beroep en in Nederland al legaal sinds de tijd van Napoleon. Toch staan veiligheid en controle steevast bovenaan gemeentelijke agenda’s. En dat terwijl we er vaak maar weinig vanaf weten.. Tijdens deze 9e editie van de Privacyrede gaat sekswerker en deskundige Yvette Luhrs voorbij de clichés. Geen standaard verhaal over wet- en regelgeving, maar een uitnodiging om verder te kijken en een blik te werpen op de moderne realiteit van sekswerk. Van het beschermen en vrijgeven van jouw online identiteit tot platform discriminatie en intimiteit online. Wat betekent het om sekswerker te zijn in een digitale wereld?

Yvette Luhrs (1985) is een Nederlandse sekswerker en sekswerkerrechtenactivist. Yvette specialiseerde zich in pornografie, een thema dat centraal stond tijdens diens studie aan de UvA. Hen werkte zelf zowel voor als achter de camera en maakte onder andere de documentairereeks ‘Ik word prostituee’. Op dit moment is hen actief bij de Sekswerk Alliantie Destigmatisering en het mediaplatform RedInsight.org.

De Privacyrede biedt een podium aan personen die een vernieuwende blik werpen op de maatschappelijke gevolgen van technologie. De Privacyrede is een jaarlijks evenement georganiseerd door SETUP en SURF, in samenwerking met Pakhuis de Zwijger. Dit is de 9e editie. Waar we in de eerste edities keken naar de staat van privacy, zoomen we nu wat meer uit. Hoe helpt, stuurt of beperkt nieuwe technologie ons?

Social Media en Seksualiteit

Het leven van kinderen en jongeren speelt zich veelal online en via social media af. Voor professionals is het niet altijd eenvoudig om hen hierin te begeleiden.

Binnen sociale media zijn veel trends en die volgen elkaar snel op. Jongeren participeren hier volop in, ook als ze de gevolgen niet overzien, bijvoorbeeld in geval van een (licht) verstandelijke beperking of een andere kwetsbaarheid.

In samenwerking met Fabriek69, experts op het gebied van social media en seksualiteit, organiseren wij dit landelijke congres over social media en alles wat daarbij komt kijken. Gerenommeerde sprekers en workshophouders geven je tips en concrete tools in handen om mee aan de slag te gaan. Behalve de noodzakelijke theorie is er ook veel tijd voor praktijk, interactie en vragenstellen.

Voor iedereen die werkt met kinderen en jongeren in de residentiële of ambulante jeugd- en/of gehandicaptenzorg, onderwijs en welzijn.

Digiwijzer: digitale polarisatie en het herkennen van fake nieuws

Het gebruik van internet, bijvoorbeeld via social media zoals Facebook, Instagram en TikTok heeft veel invloed op de manier waarop mensen met elkaar leven en communiceren. Er is een toenemende kloof tussen diverse groepen mensen, die kan leiden tot conflicten. Verspreiding van desinformatie is een van de oorzaken. In deze workshop leer je hoe je informatie op internet kunt beoordelen, door bijvoorbeeld te kijken naar de bron van de informatie.

Maakplaats053: Feest! (10-14jr.)

De Maakplaats053 bestaat 1 jaar en dat gaan we natuurlijk vieren! Doe ook mee aan een circuit van een aantal workshops en maak kennis met verschillende technieken. Daarnaast is er de mogelijkheid om te gamen.

Lancering lespakket #ontduikdefuik

Op 8 november lanceren Young Impact & JOGG het lespakket #ontduikdefuik, waarbij kinderen uitgedaagd worden de invloed van sociale media op hun leefstijl te onderzoeken.

Van hamburgers en chocola tot pre-workout en energiedrank – jongeren worden dagelijks overspoeld met reclames over ongezonde voeding en dranken, vooral via social media. Danser, acteur en presentator Juvat Westendorp leert jongeren kritisch te kijken naar de commerciële motieven achter online content, de verleidingstechnieken die worden ingezet, en de impact hiervan op hun keuzes en leefstijl. Daarnaast komt ook gezond online gedrag aan bod, zodat jongeren bewuster en gezonder kunnen omgaan met de digitale wereld.

Deze module is gemaakt in samenwerking met het Voedingscentrum, sluit aan bij leerdoelen Digitale Geletterdheid en past binnen de Week van Mediawijsheid. Schrijf je in voor het lespakket en organiseer een themales, of laat deze (bij eerste kennismaking kosteloos) door een Young Impact-trainer verzorgen.

Spreekuur Computerhelpdesk SeniorWeb

Tijdens een inloopspreekuur van SeniorWeb zijn de vrijwillige docenten aanwezig om je te helpen met alle voorkomende digitale problemen met pc, laptop, tablet, e-reader of smartphone.

Spelshow Digitale weerbaarheid

Wil jij zien hoe jongeren de kennis testen over social media bij volwassenen? Heb je altijd al meer willen leren over digitale weerbaarheid? Of heb je altijd al als expert op het gebied van social media de ouderen generatie de les willen lezen? Kom dan langs bij onze spelshow, 8 november om 14:00 bij AllArt in Hilversum.

Sportmania Herfst special

Even van je scherm af! Is jouw kind tussen de 6 en 12 jaar? Laat haar/hem dan meedoen aan de Sportmania Herfstspecial! Terwijl het buiten guur en regenachtig kan zijn, zorgen Buurtsportcoaches Claudia & Isabelle voor gezellige, sportieve middagen in de sporthal. Lekker binnen sporten en bewegen, ongeacht het herfstweer! 🍂🏃‍♂️

Gezellig Samen Chillen (10-16 jaar)

Ben je op zoek naar een leuke, veilige en leerzame plek waar je tiener zijn of haar vrijdagmiddag kan doorbrengen? Maak dan kennis met GSC – Gezellig Samen Chillen! Elke vrijdag van 17.00 tot 18.30 uur organiseren de buurtsportcoaches samen met de jongerenwerker van Versa een flexibel en afwisselend programma in de Rijver in Muiderberg, speciaal voor jongeren van 10 tot 16 jaar.

Bij GSC draait het om wat de jongeren zelf willen. We bieden een open en toegankelijke omgeving waar je kind kan kiezen uit verschillende activiteiten, zoals sport, creatieve projecten, gamen of gewoon lekker ontspannen en nieuwe vrienden maken. We spelen in op de interesses en behoeften van de jongeren. Zo zorgen we ervoor dat iedereen zich welkom voelt en met plezier komt.

GSC is de ideale plek voor je tiener om op een leuke en actieve manier de week af te sluiten, terwijl ze zichzelf kunnen zijn in een veilige omgeving. Wil jouw kind (10 t/m 16 jaar) ook deel uitmaken van de G.S.C. community in De Rijver in Muiderberg? Iedereen is van harte welkom!

Workshop | AI voor kids

Tijdens De Week van de Mediawijsheid is er in de Bibliotheek een leuke en interactieve workshop over Kunstmatige Intelligentie (AI) speciaal ontworpen voor kinderen!

Jonge geesten kunnen vandaag op een praktische en boeiende manier kennis maken met de spannende wereld van AI. Onder leiding van ervaren trainers biedt deze workshop een unieke kans voor kinderen om te leren hoe met generatieve AI gewerkt kan worden.

Onderwerpen die aan bod komen:

  • Wat is AI?
  • Train je eigen AI assistent / bot
  • Maak muziek, games, avonturen en digitale kunst met AI

Of je kind nu een technologie-enthousiasteling is of gewoon nieuwsgierig naar AI, deze workshop wekt hun interesse en inspireert de creativiteit. Mis deze kans niet om je kind kennis te laten maken met Artificial Intelligence en ze voor te bereiden op de toekomst!

De workshop is geschikt voor kinderen tussen 8 en 13 jaar.

Maak je eigen animatiefilm (8-12 jaar)

Ken je de films van Buurman en Buurman en Shaun het Schaap? Die worden gemaakt met Stop Motion. En het leuke is: alles kan in die animatiefilms! Een koe die parachute springt, happende scharen die een muntje achterna zitten, een sneeuwpop die tot leven komt, eigenlijk alles!

Tijdens de workshop stop-motion leren kinderen hoe dit werkt. Ook maken ze een eigen stop-motionfilm met behulp van de tablet, LEGO, klei, papier of tekeningen.

Bullsh*t

Deze educatieve voorstelling is speciaal ontwikkeld voor het voortgezet onderwijs om leerlingen te helpen kritisch na te denken over (des)informatie in de digitale wereld. Een wereld waar de nieuwe mogelijkheden van AI een onontkoombare en voor vele onzichtbare invloed op hebben.

Bullsh*t volgt drie leerlingen die te maken krijgen met fake news, desinformatie, AI en de gevolgen daarvan. Een misverstand binnen een vriendengroep krijgt een heel nare wending als er informatie opduikt die niet van echt te onderscheiden is. De complete school wordt meegezogen in een nachtmerrie waarin niemand meer zeker weet wie de waarheid spreekt. De digitale wereld wordt zo een bron van onwetendheid, pestgedrag, uitsluiting en eenzaamheid.

De leerlingen worden door de voorstelling en het interactieve nagesprek aangemoedigd om kritisch na te denken, vragen te stellen en hun eigen conclusies te trekken. Bullsh*t biedt niet alleen inzicht in de wereld van AI en fake news, maar bevordert ook een gezonde dosis scepsis en nieuwsgierigheid die essentieel zijn voor een goed begrip van de moderne digitale samenleving. Tijdens de nabespreking zullen de acteurs samen met de leerlingen de tools verkennen die nodig zijn om betrouwbare informatie te onderscheiden van misleidende content.

De voorstelling wordt gespeeld voor middelbare scholieren, maar ook op ouderavonden.

iSocial

Het leven van jongeren speelt zich voor een steeds groter deel online af. Deze steeds veranderende online wereld is voor de gemiddelde volwassene nauwelijks bij te benen. Maar hoe worden jongeren hier wegwijs in?

De voorstelling iSocial volgt Naomi, Nick en Femke, 3 middelbare scholieren die hun weg proberen te vinden in de wereld van Internet en Social Media. Wat zet je er wel op en wat absoluut niet? Wat is veilig? Hoe weet je of iemand echt is? Wat doe je als je moeder een gênante kinderfoto van jou online zet? Al deze vragen komen voorbij in de voorstelling iSocial.

Na de voorstelling is er een interactief nagesprek. De acteurs zijn dan gespreksleiders. Zij worden hier intensief in getraind. Daardoor zijn ze goed in het creëren van een veilige sfeer, waarin iedereen de ruimte krijgt om deel te nemen aan een eerlijk en open gesprek over deze constant veranderende onderwerpen.

Thema’s die aan bod komen zijn: privacy, cyberpesten, online do’s en don’ts, sexting, online identiteit en alles wat verder bij deze online wereld hoort.

De voorstelling wordt gespeeld voor middelbare scholieren, maar ook op ouderavonden.

Doe mee met 20-20-2!

Alle groep 7 en 8 kinderen kunnen nu aan de slag met deze tekst, opdrachten en bordspel over iets wat je heel dierbaars is: je ogen. Overmatig schermgebruik kan je namelijk blind maken!

Escaperoom over desinformatie in de Maakplaats (10+)

Tijdens deze escaperoom ga je met je team aan de slag met verschillende onderdelen van desinformatie. Hierbij kun je denken aan deepfakes, bot-accounts en gemanipuleerde grafieken.
Je krijgt 45 minuten om met je team alle puzzels op te lossen. Gaat jullie dit lukken? Stel een team samen van 4-6 personen (waarvan minstens 1 volwassene) en geef je team op!

HackShield: speel deze cybersecurity game in de bieb

Kun jij het verschil zien tussen echt en nep? Op 9 november 2024 organiseert de Bibliotheek HeyHoef, samen met R-Newt en de gemeente Tilburg, het spel ‘HackShield in de Bieb’ voor kinderen van 8 tot 12 jaar en hun ouders of grootouders.

Bij HackShield in de Bieb speel je een augmented reality-game. Met een tablet zoek je in de bibliotheek naar desinformatie. Zo leer je op een leuke manier hoe je nepnieuws kunt herkennen en welke bronnen betrouwbaar zijn. Superhandig, vooral als je online iets leest en je afvraagt: Klopt dit wel?

Naast dat je deze toffe game kunt spelen, is de politie er deze middag ook. Jeugdagent Jake komt langs om met jonge cyber agents in gesprek te gaan terwijl Karin, een mediacoach samen met je (groot) ouders in gesprek kan en alle vragen over mediawijs opvoeden kan beantwoorden.

Meld je aan voor één van de drie edities om 13.30, 14.30 of 15.30.

Aftrap Week van de Mediawijsheid Bibliotheek Terneuzen

Hoe deel jij je schermtijd zo in, dat jij je er goed en gezond bij voelt? Bibliotheek Terneuzen trapt de Week van de Mediawijsheid af met verschillende activiteiten rondom het thema gezond schermgebruik, bedoeld voor kinderen van 8 t/m 12 jaar en hun ouders/opvoeders:

  • Krijg tips van kinderfysiotherapeute Marjolein Somers van Sokido
  • Bewegen met de mediaquiz
  • Mediaquiz ouder tegen kind
  • Coderen met Ozobots en Beebots
  • Workshop stop-motion en green screen
  • Workshop Voorkom samen met optometrist Sophie van Henno Cysouw dat je computerogen krijgt

Voor de twee workshops dient apart te worden ingeschreven; je kunt bij aanmelding aangeven of je een workshop wilt volgen.

De Waanzinnige Podcast Quiz

Doe mee met de Waanzinnige Kinderboeken Podcast Quiz voor jong en oud!
Vind je het ook wel eens moeilijk om een boek te kiezen? Er zijn zoveel verschillende boeken met mooie, grappige, griezelige, spannende, boeiende en ontroerende verhalen! Maar welke past nou precies bij jou? Daar kom je achter met De Waanzinnige Podcast!

Tijdens De Waanzinnige Kinderboeken Podcast Quiz laten we je precies zien hoe de podcast werkt. Dan kan jij het thuis straks ook! En vergeet niet om je ouders ook mee te slepen, leren zij ook eens wat nieuws.

Roos Visser is bekend van haar instagram account @BoekRoos, waar ze haar liefde voor kinderboeken en media op vrolijke wijze deelt. Ook is zij mede-initiator en organisator van de @Buitenleesdag. En als ambassadeur en promotor van de Waanzinnige Podcast geeft ze Waanzinnige Workshops!

Familievoorstelling Schermtijd (8+)

Twee vrienden botsen constant tegen elkaar aan, omdat ze elkaar niet zien. Want ze gebruiken steeds vaker een mobiele telefoon of ander scherm.
Via al die schermen is de wereld binnen handbereik. Van bibliotheken vol kennis en ontelbare influencers tot honderden gedroomde liefdes. Als je zóver kunt kijken, heb je dan nog wel oog voor wat er vlak naast je gebeurt? Liefde en vriendschap hebben aandacht en onderhoud nodig, maar hoe zorgen we daarvoor als we alleen maar met onze neus achter dat scherm zitten?

In de dansvoorstelling Schermtijd vertellen de dansers het verhaal van twee vrienden. Ze botsen constant tegen elkaar aan, omdat ze elkaar niet zien. Hoe vinden zij hun vriendschap en aandacht voor elkaar terug? Ouders en kinderen reizen mee op een ontdekkingstocht langs dansende emoticons, lichtgevende pakken en bellende dansers. Inclusief nagesprek.

De Waanzinnige Podcast Hoek

Maak kennis met de Waanzinnige Podcast.
Een podcast voor en door kinderen. Over boeken!
Zóveel boeken om te lezen. Hoe moet je weten wat je leuk vindt?
Ontdek jouw lievelingsboek in de Podcasthoek!

De Magische Media Show (8-14 jaar)

De Magische Media Show komt op zaterdag 9 november naar FlevoMeer Bibliotheek Urk! Een voorstelling met bizarre breinbrekers over jouw digitale leven online en de functionaliteit en gevaren van je smartphone. Een voorstelling om kinderen te triggeren, te verbazen en iets te leren over digitale media en smartphonegebruik. Wat is echt en wat is nep? Hoeveel weet internet eigenlijk van mij? Hoe kan ik mezelf tegen online gevaren beschermen?

In de rol van een magische brein-hacker speelt goochelaar Lars van Tuijl met deze vragen en laat hij een aantal wonderbaarlijke demonstraties zien die grenzen aan het onmogelijke. Informatieve weetjes en interessante eye-openers worden versterkt door magische WOW momenten. Dit is een voorstelling waarbij de kinderen leren, lachen en van de ene verbazing in de andere vallen!

De Magische Media Show (8-14 jaar)

De Magische Media Show komt op zaterdag 9 november naar FlevoMeer Bibliotheek Dronten! Een voorstelling met bizarre breinbrekers over jouw digitale leven online en de functionaliteit en gevaren van je smartphone. Een voorstelling om kinderen te triggeren, te verbazen en iets te leren over digitale media en smartphonegebruik. Wat is echt en wat is nep? Hoeveel weet internet eigenlijk van mij? Hoe kan ik mezelf tegen online gevaren beschermen?

In de rol van een magische brein-hacker speelt goochelaar Lars van Tuijl met deze vragen en laat hij een aantal wonderbaarlijke demonstraties zien die grenzen aan het onmogelijke. Informatieve weetjes en interessante eye-openers worden versterkt door magische WOW momenten. Dit is een voorstelling waarbij de kinderen leren, lachen en van de ene verbazing in de andere vallen!

De Magische Media Show (8-14 jaar)

De Magische Media Show komt op zaterdag 9 november naar FlevoMeer Bibliotheek Noordoostpolder! Een voorstelling met bizarre breinbrekers over jouw digitale leven online en de functionaliteit en gevaren van je smartphone. Een voorstelling om kinderen te triggeren, te verbazen en iets te leren over digitale media en smartphonegebruik. Wat is echt en wat is nep? Hoeveel weet internet eigenlijk van mij? Hoe kan ik mezelf tegen online gevaren beschermen?

In de rol van een magische brein-hacker speelt goochelaar Lars van Tuijl met deze vragen en laat hij een aantal wonderbaarlijke demonstraties zien die grenzen aan het onmogelijke. Informatieve weetjes en interessante eye-openers worden versterkt door magische WOW momenten. Dit is een voorstelling waarbij de kinderen leren, lachen en van de ene verbazing in de andere vallen!

Offline spelletjes in de Bieb

Kom gezellig met het hele gezin langs om bordspelletjes te doen!

Tijdens de Week van de Mediawijsheid gaan we in bibliotheek Kersenboogerd lekker OFFLINE! De Spellenhoorn komt naar de Bibliotheek met een stapel gezelschapsspellen. Iedereen kan meedoen, dus neem je vader/moeder, opa/oma, vrienden/vriendinnen mee. Test je kennis en vaardigheden tijdens een gezellige ochtend. Wie weet ontmoet je wel iemand die net zo fanatiek is als jij…

Reserveren is NIET nodig en je kunt gratis meedoen.

Offline spelletjes in de Bieb

Kom gezellig met het hele gezin langs om bordspelletjes te doen!

Tijdens de Week van de Mediawijsheid gaan we lekker OFFLINE! De Spellenhoorn komt naar de Bibliotheek met een stapel gezelschapsspellen. Iedereen kan meedoen, dus neem je vader/moeder, opa/oma, vrienden/vriendinnen mee. Test je kennis en vaardigheden tijdens een gezellige middag. Wie weet ontmoet je wel iemand die net zo fanatiek is als jij…

Reserveren is NIET nodig en je kunt gratis meedoen.

De Waanzinnige Podcast Quiz

Doe mee met de Waanzinnige Kinderboeken Podcast Quiz voor jong en oud! Vind je het ook wel eens moeilijk om een boek te kiezen? Er zijn zoveel verschillende boeken met mooie, grappige, griezelige, spannende, boeiende en ontroerende verhalen!

Er zijn zoveel verschillende boeken met mooie, grappige, griezelige, spannende, boeiende en ontroerende verhalen! Maar welke past nou precies bij jou? Daar kom je achter met De Waanzinnige Podcast!

Tijdens De Waanzinnige Kinderboeken Podcast Quiz laten we je precies zien hoe de podcast werkt. Dan kan jij het thuis straks ook! En vergeet niet om je ouders ook mee te slepen, leren zij ook eens wat nieuws.

Roos Visser is bekend van haar instagram account @BoekRoos, waar ze haar liefde voor kinderboeken en media op vrolijke wijze deelt. Ook is zij mede-initiator en organisator van de @Buitenleesdag. En als ambassadeur en promotor van de Waanzinnige Podcast geeft ze Waanzinnige Workshops!

Digital Detox Hangout – The Offline Club

Ben je toe aan een break van je telefoon, schermen en meldingen? En heb je zin om eindelijk even uit te staan en in alle rust je eigen ding te doen, zonder digitale afleidingen? Met gelijkgestemden om je heen? We got you! Ontsnap aan de ‘digital overload’ en je gehaaste levens en kom langs! Tijdens dit evenement kom je in Café de Bak samen met anderen om even te ontsnappen aan de ‘digital overload’ en onze gehaaste levens.

Het programma:
13:30 – 14:00 | Inloop
14:00 – 14:45 | Tijd voor jezelf
14:45 – 15:15 | Tijd voor verbinding
15:15 – 15:45 | Tijd voor jezelf
15:45 – 16:00 | Tips en afronding

Ruil schermtijd in voor echte tijd. Ga offline, ontspan en verbind met vrienden in één van de gezelligste cafés van Leeuwarden.

Conferentie Digitale Zelfbeschikking

Hoe kunnen sociaal professionals jongeren ondersteunen bij het maken van eigen keuzes?

Algoritmes, filterbubbels en influencers beïnvloeden ons allemaal op social media. Influencers als Andrew Tate en ‘trad wifes’ promoten een wereld met een duidelijke verdeling tussen jongens en meisjes, mannen en vrouwen waarbij traditionele normen een grote rol spelen. Wat voor invloed hebben zij in de zelfbeschikking van meiden en jongens? Hierover gaat de conferentie van Platform Eer en Vrijheid op maandag 11 november.

In de volgende conferentie van het Platform Eer en Vrijheid staat de digitale zelfbeschikking van jongeren centraal, met een extra focus op op meiden en lhbtiqa+ personen met een migratieachtergrond of in gesloten gemeenschappen. Zelfbeschikking gaat over het kunnen maken van eigen keuzes, bijvoorbeeld over wat je wilt dragen, welke opleiding je gaat doen en met wie je omgaat, op wie je verliefd wordt of met wie je een (seksuele) relatie aangaat. Hoe werken algoritmes in het beïnvloeden van deze keuzes? Hoe aanlokkelijk en realistisch is het alternatief wat op social media wordt geschetst? En wat kunnen formele en informele werkers doen om zelfbeschikking te stimuleren in een tijd waar een groot deel van ons leven zich online afspeelt?

Digiwijzer: Schermtijd voor je kind

Beeldschermen zijn niet alleen een vast onderdeel geworden van ons eigen leven, ook in het leven van onze kinderen zijn ze niet meer weg te denken. Maar om er voor te zorgen dat je kind ook op andere manieren speelt en leert, wil je grip houden op de hoeveelheid beeldschermtijd. In deze gratis workshop leer je trucs en tools om de schermtijd van je kind te beperken naar jouw eigen inzicht. Ook als je zelf niet superhandig bent op digitaal gebied!

Workshop veiligheid op de computer, laptop en telefoon

De Bibliotheek de Kempen organiseert ter gelegenheid van de Week van de Mediawijsheid een workshop veiligheid op de computer, laptop en telefoon. We gaan in op verschillende onderwerpen. We besteden aandacht aan veilige wachtwoorden, de veiligheid van WiFi, DigiD en de browser. Ook gaan we in op vragen zoals: Waar moet je op letten als je websites bekijkt op het internet? Welke vormen van digitale fraude kun je tegenkomen in het dagelijks leven en hoe voorkom je fraude? Wat kun je zelf doen om de telefoon en laptop te beveiligen? Op deze vragen, en meer, heb je na deze workshop een antwoord.

Film: Writing with Fire

Writing with Fire begint op een cruciaal moment voor de krant Khabar Lahariya: ze moeten digitaal gaan. De film volgt verslaggever Shyamkali, die moeite heeft om te gaan met een smartphone. Haar man wilde niet dat ze zou werken, stal haar salaris en mishandelde haar. Ze moest kiezen tussen hem en haar werk – ze koos haar werk. Verslaggever Suneeta was kindarbeidster in de mijnen en doet nu zeer dapper onderzoek naar de ‘mijnenmaffia’.

De film onderstreept de rol van media en digitale vaardigheden en de impact daarvan op sociale verandering.

Online ouderavond ‘Gezond met je scherm’

Sociale media zijn voor veel jongeren een plek waar zij contacten opdoen en onderhouden en waar zij een beeld van het leven vormen. Zo dragen sociale media voor een deel bij aan de vorming van de identiteit van jongeren. Tegelijkertijd kunnen sociale media ook een negatieve invloed hebben op de mentale gezondheid van jongeren. Het gebruik kan bijvoorbeeld leiden tot onzekerheid, stress en slaaptekort.

Veel ouders vinden dat hun kind (te) veel tijd besteed achter een beeldscherm: Wanneer is het nog gezond? Helpt het om afspraken te maken? En welke dan? Hoe ga je erover in gesprek? Wat kun je doen als je je zorgen maakt? Op deze en nog veel meer vragen, geven wij antwoord tijdens deze online ouderavond.

Voor ouders van kinderen in de leeftijd van 12-18 jaar.

Workshop | AI voor kids

Tijdens De Week van de Mediawijsheid is er in de Bibliotheek een leuke en interactieve workshop over Kunstmatige Intelligentie (AI) speciaal ontworpen voor kinderen!

Jonge geesten kunnen vandaag op een praktische en boeiende manier kennis maken met de spannende wereld van AI. Onder leiding van ervaren trainers biedt deze workshop een unieke kans voor kinderen om te leren hoe met generatieve AI gewerkt kan worden.

Onderwerpen die aan bod komen:

  • Wat is AI?
  • Train je eigen AI assistent / bot
  • Maak muziek, games, avonturen en digitale kunst met AI

Of je kind nu een technologie-enthousiasteling is of gewoon nieuwsgierig naar AI, deze workshop wekt hun interesse en inspireert de creativiteit. Mis deze kans niet om je kind kennis te laten maken met Artificial Intelligence en ze voor te bereiden op de toekomst!

De workshop is geschikt voor kinderen tussen 8 en 13 jaar.

Lezing Influencers voor dummies

Influencers hebben steeds meer invloed op het leven van kinderen en jongeren. Door hun aanwezigheid op sociale media platforms zoals Instagram, TikTok en YouTube, bereiken ze dagelijks miljoenen volgers, vaak bestaande uit jonge, kwetsbare kijkers. Deze invloed kan zowel positief als negatief zijn.

Voor ouders en opvoeders is het belangrijk om bewust te zijn van welke influencers kinderen volgen en welke boodschappen zij meekrijgen. Het is essentieel om kinderen te leren kritisch om te gaan met wat ze online zien. Gesprekken aangaan over hoe social media werkt, en hen leren de verschillen te zien tussen wat echt is en wat in scène is gezet, kan hen helpen om weerbaarder te worden tegen de negatieve kanten van online invloed.

In dit OuderCafé gaan we er nader op het onderwerp in en gaan we met elkaar in gesprek. Harry Hol is onze gast en hij neemt ons mee welke invloed de online wereld kan hebben.

Harry Hol is journalist, schrijver en standup comedian. Hij is gespecialiseerd in games, digitale technologie en virtual reality (VR). Over deze en andere onderwerpen schrijft hij al meer dan 25 jaar voor diverse kranten, tijdschriften en websites. Hij geeft gastlessen op scholen en staat regelmatig op het podium over onderwerpen zoals AI, online games en social media.

Dit oudercafé komt tot stand in samenwerking met de LEVgroep Son en Breugel, GGD Brabant Zuid Oost, Korein en bibliotheek Dommeldal.

Media UkkieLab | Samen media ontdekken

Het leven van een kind zit vol met media: van boeken en filmpjes tot apps op de tablet of telefoon. Daarom is het goed om vroeg te beginnen met mediaopvoeding. Het Media UkkieLab in de bibliotheek is een leuke en uitdagende plek waar kinderen samen met hun (groot)ouders/verzorgers kunnen spelen en leren over (digitale) media.

Tijdens deze activiteit duiken we samen dieper in het ontwikkelen van mediawijsheid en 21st century skills. We bieden gevarieerd programma dat de nieuwsgierigheid van jouw ukkie prikkelt en de creativiteit stimuleert. Van het verkennen van de basis van programmeren tot het beleven van interactieve verhalen. Het aanbod is zorgvuldig samengesteld om kinderen te onderwijzen en te entertainen.

Het aanbod uit het Media UkkieLab is geschikt voor kinderen van 2 t/m 6 jaar en hun (groot)ouders/verzorgers. Ook pedagogisch medewerkers zijn van harte welkom om de verschillende materialen te ontdekken.

BiebLab Stop Motion met afval (7+)

In de Nationale Klimaatweek denken we na over duurzaamheid. Tijdens dit bieblab wekken we afval tot leven!

Door gebruik te maken van Stop Motion maak jij van afval een waar kunstwerk.

Webinar: HELP! Mijn kind is online

Beste ouders van cbs Oranje Nassau, welkom bij het webinar ‘HELP! Mijn kind is online’. Het webinar is te bekijken via een livestream op YouTube. Vanaf ongeveer 19:00 uur gaat de stream live, waarna er een timer in beeld komt die afloopt tot het webinar begint (19:30 uur). U hoeft alleen op de ‘play’ button te drukken, de rest wijst zich in principe vanzelf.

Mediamatties

Een volwassene en kind spelen samen een videogame

Ter gelegenheid van de Week van de Mediawijsheid organiseert Bibliotheek Oost Achterhoek het spel Mediamatties in vier bibliotheken. Deelnemen is gratis, maar aanmelden wel noodzakelijk. Zowel ouder als kind graag aanmelden.

Praten jullie thuis weleens met elkaar over gamen, sociale media en internet? Zijn jullie het altijd met elkaar eens, of zijn er verschillen? Test het in dit spel, speciaal voor kinderen tussen de 10 en 12 jaar en hun (groot)ouders.

PLUS-café: Jij eerst – online oplichting

Deze maand draait het allemaal om jezelf op de eerste plaats zetten. Hoe zorg je goed voor jezelf in een digitale wereld vol valkuilen? Hoe herken je een veilige website of een twijfelachtig linkje? Maar “Jij Eerst” betekent ook aandacht voor je eigen welzijn, vooral als je zorgt voor een dierbare als mantelzorger. Hoe geef je jezelf de ruimte en tijd die je nodig hebt, zonder dat je zorgtaak je volledig opslokt?

Op maandag 11 november, in de Week van de Mediawijsheid (8 t/m 15 november) hebben we het over online oplichting. Er is online ontzettend veel leuks te beleven. Alleen kunnen er ook online oplichters actief zijn, net als in het dagelijks leven. Veel mensen, jong en oud, zijn bang om slachtoffer te worden van online oplichting. Wat wordt er bedoeld met termen als phishing, spoofing of hulpvraagfraude? Tijdens deze workshop gaan we samen kijken hoe je verschillende vormen van online oplichting herkent. En misschien nog wel belangrijker: we gaan leren hoe je veilig kunt zoeken. Hoe herken je een veilige website? En hoe controleer je een twijfelachtig linkje?

Filterbubbels en nepnieuws: de impact van AI op de democratie

AI heeft een steeds grotere invloed op de informatie die wij zien of horen. Ook kunnen democratische processen zoals verkiezingen door AI onder druk komen te staan. Weet jij welke informatie en welke bron je nog kunt vertrouwen? Vandaag gaat Autoriteit Persoonsgegevens (AP) hierover in gesprek met verschillende experts.

Door algoritmes op sociale media of nieuwssites wordt op basis van jouw online gedrag voor jou bepaald wat je wel of niet te zien krijgt. Daarnaast wordt met behulp van AI steeds vaker nepnieuws gemaakt met beelden die bijna niet meer van echt te onderscheiden zijn. De impact hiervan is groot, hierdoor kunnen bijvoorbeeld democratische processen zoals verkiezingen onder druk komen te staan. Vandaag praat de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) hierover met verschillende experts. Tijdens de panelgesprekken is er voldoende ruimte voor vragen..

De AP is sinds 2023 coördinerend toezichthouder op algoritmes en AI die risico’s met zich meebrengen voor fundamentele waarden en grondrechten. Elk half jaar publiceert de AP een Rapportage AI- & algoritmerisico’s Nederland (RAN), om daarmee een beeld te geven van recente ontwikkelingen, actuele risico’s en bijbehorende uitdagingen. De impact op de informatievoorziening is uitgelicht in de derde editie van de RAN.

Wil je meer weten over de ontwikkelingen en de risico’s van AI? Over de impact op informatievoorziening en democratie en wat dit voor jou betekent? Meld je dan aan!

Menukaart Digitale Geletterdheid

Veel scholen staan nog voor de uitdaging om digitale geletterdheid op een passende manier in hun lessen te integreren. Onderwijsontwikkeling Nederland heeft de Menukaart Digitale Geletterdheid ontwikkeld, met als doel scholen op deskundige en praktische ondersteuning te bieden bijvoorbeeld bij het ontwikkelen van een visie op digitale geletterdheid en hoe ze die willen implementeren in hun onderwijspraktijk.

De menukaart helpt scholen bij de keuze voor interventies die daarbij goed aansluiten. Naast interventies voor de kerndoelen digitale geletterdheid zijn er ook aanvullende interventies op maat. Van strategisch advies en leerlijnontwikkeling tot deskundigheidsbevordering en praktische hulpmiddelen. Wij helpen scholen om digitale geletterdheid op alle niveaus succesvol te integreren. Met de Menukaart Digitale Geletterdheid kunnen scholen dus nu al de eerste stappen zetten richting digitale geletterdheid in het onderwijs – met begeleiding die aansluit bij hun unieke behoeften en ambities. De menukaart is samengesteld door ervaren onderwijsadviesbureaus. Bekijk op de menukaart welke interventies voor digitale geletterdheid onze leden aanbieden

Webinar Gezond schermgebruik

Bibliotheek De Kempen biedt tijdens de Week van de Mediawijsheid een gratis webinar aan, gegeven door Denise Bontje van Mediasmarties.

Webinar Gezond schermgebruik

Media zijn de hele dag om ons heen en veel ouders maken zich zorgen om het schermgebruik van hun kind. Jij ook?

Het is belangrijk dat kinderen grip leren krijgen op hun schermgebruik. Helemaal stoppen met digitale schermen is moeilijk en bovendien helemaal niet nodig. Als jullie (samen) af en toe bewust keuzes maken die helpen gezonder om te gaan met het scherm, dan zijn jullie al beter bezig. De Week van de Mediawijsheid 2024 gaat daarom over gezond schermgebruik. Hoe deel jij als ouder schermtijd zo in, dat je kind zich er goed en gezond bij voelt?

Het webinar is bedoeld voor ouders en grootouders met (klein-)kinderen in de leeftijd van 9 t/m 12 jaar. Het webinar vindt plaats op dinsdag 12 november 2024 van 20.00 – 21.00 uur.

Tijdens het webinar geeft Denise Bontje (Mediasmarties.nl) handvatten die je als (groot-)ouder kunt gebruiken om je (klein-)kind te begeleiden bij de afwisseling tussen diverse media.

Ouder informatieavond “Kwetsbaar Online”

Hoe bescherm en begeleid je je kind online? Dit kan heel lastig zijn. De Brede School Tholen organiseert daarom een informatieavond voor ouders in Tholen Stad met kinderen in de leeftijd van 2 t/m 12 jaar.

Tijdens deze bijeenkomst komen o.a. de volgende onderwerpen aan bod:
• diverse social media
• schermgebruik en schermverslaving
• risico’s van online gedrag
• opvoed- en begeleidingstips voor ouders en opvoeders

Uiteraard is er ook gelegenheid tot het stellen van vragen en adviezen aan de specialisten van 1NUL1 preventie en de Bibliotheek Oosterschelde.

Inloop vanaf 19:00 uur, aanvang 19:30 uur.

Webinar Gezond schemgebruik

Gezond schermgebruik. We weten allemaal dat het belangrijk is, maar met al die schermen om ons heen kan het knap lastig zijn om die telefoon, tablet of laptop niet de hele tijd te gebruiken. Er zijn zoveel leuke games om te spelen en filmpjes om te kijken…en op school doen ze ook steeds meer online! ​Hoe zorg je dat je kind niet de hele tijd aan een scherm geplakt zit?

Zit jouw (klein)kind in de bovenbouw van de basisschool? Of werk je met kinderen van deze leeftijd? Heb je vragen over mediagebruik en schermgebruik in het bijzonder? Meld je dan zeker aan voor dit webinar.

Naast praktische informatie ontvang je tips om het gesprek aan te gaan met je kind en afspraken te maken over het schermgebruik. Ook is er voldoende ruimte voor vragen.

Het landelijk webinar is een initiatief van de lokale bibliotheken en Mediasmarties en wordt georganiseerd in samenwerking met Mediamasters en het Netwerk Mediawijsheid. Het wordt jaarlijks gegeven tijdens de Week van de Mediawijsheid en is gratis voor deelnemers.

Webinar Gezond schermgebruik

Het is belangrijk dat kinderen grip leren krijgen op hun schermgebruik. Helemaal stoppen met digitale schermen is moeilijk en bovendien helemaal niet nodig. Als jullie (samen) af en toe bewust keuzes maken die helpen gezonder om te gaan met het scherm, dan zijn jullie al beter bezig. De Week van de Mediawijsheid 2024 gaat daarom over gezond schermgebruik.

Hoe deel jij als ouder schermtijd zo in, dat je kind zich er goed en gezond bij voelt? Het webinar is bedoeld voor ouders en grootouders met (klein-)kinderen in de leeftijd van 9 t/m 12 jaar. Tijdens het webinar geeft Denise Bontje (Mediasmarties.nl) handvatten die je als (groot-)ouder kunt gebruiken om je (klein-)kind te begeleiden bij de afwisseling tussen diverse media.

Webinar Gezond schermgebruik

Op school, thuis, bij vrienden, kinderen komen overal schermen tegen. Hoe zorg je als ouder dat je kind op een gezonde manier omgaat met het scherm? Hoe praat je als ouders met je kind over de balans tussen online en offline mediagebruik? Hoe kom je tot afspraken? De Bibliotheek Hoeksche Waard organiseert samen met andere bibliotheken en Mediasmarties op dinsdagavond 12 november van 20.00 tot 21.00 een landelijk webinar.

Het webinar is bedoeld voor ouders en grootouders met (klein-)kinderen in de leeftijd van 9 t/m 12 jaar. Het webinar vindt plaats op dinsdag 12 november 2024 van 20.00 tot 21.00 uur. Tijdens het webinar geeft Denise Bontje (Mediasmarties.nl) handvatten die je als (groot-)ouder kunt gebruiken om je (klein-)kind te begeleiden bij de afwisseling tussen diverse media.

Webinar Gezond schermgebruik

Op dinsdag 12 november 2024 is het tijd voor het landelijk webinar Week van de Mediawijsheid 2024. Tijdens een webinar staat het thema ‘Gezond schermgebruik’ centraal. Een webinar met praktische tips over het schermgebruik van kinderen op de basisschool. Voor (groot-)ouders en verzorgers van kinderen tussen de 8 en 12 jaar.

Zit jouw kind in de bovenbouw van de basisschool? Heb je vragen over schermgebruik en het vinden van een gezonde de balans tussen online en offline mediagebruik? Meld je dan zeker aan voor dit webinar. Naast praktische informatie ontvang je ook tips om het gesprek aan te gaan en het maken van afspraken over schermgebruik.

Het webinar wordt gegeven door Denise Bontje, gespecialiseerd op het gebied van taal en mediaopvoeding en samen met Manon Bontje beheerder van Mediasmarties.nl . Deze online mediagids staat stil bij het belang kinderen goed te begeleiden bij mediagebruik. Online en offline. Met en zonder scherm.

Webinar Gezond schermgebruik

Vinden jullie het ook lastig om niet elke keer die telefoon te pakken en is er strijd als je kind moet stoppen met gamen? Gezond schermgebruik: we weten dat het belangrijk is, maar hoe dan? Op 12 november is er een landelijk webinar tijdens de Week van de Mediawijsheid.

Tijdens het webinar geeft Denise Bontje (Mediasmarties.nl) handvatten die je als (groot-)ouder kunt gebruiken om je (klein-)kind te begeleiden bij de afwisseling tussen diverse media.
Het webinar is bedoeld voor ouders en grootouders met (klein-)kinderen in de leeftijd van 9 t/m 12 jaar.

Webinar Gezond schermgebruik

Media zijn de hele dag om ons heen en veel ouders maken zich zorgen om het schermgebruik van hun kind. Jij ook?

Speciaal voor ouders met kinderen in het basisonderwijs (8-12 jaar) biedt de bibliotheek een webinar aan over gezond schermgebruik. Dit webinar wordt georganiseerd in het kader van de Week van de Mediawijsheid van 8 tot en met 15 november 2024.

Hoe begeleid je je kind in de digitale wereld? Uit onderzoek wordt steeds meer duidelijk dat grenzen en afspraken over scherm(tijd)- en mediagebruik noodzakelijk zijn. Waarom is dit zo belangrijk en vooral: hoe doe je dit?

Het webinar is bedoeld voor ouders en grootouders met (klein-)kinderen in de leeftijd van 9 t/m 12 jaar. Het vindt plaats op dinsdag 12 november 2024 van 20.00 tot 21.00 uur. Tijdens het webinar geeft Denise Bontje (Mediasmarties.nl) handvatten die je als (groot)ouder kunt gebruiken om je (klein)kind te begeleiden bij de afwisseling tussen diverse media.

Webinar Gezond schermgebruik

Gezond schermgebruik. We weten allemaal dat het belangrijk is, maar met al die schermen om ons heen kan het knap lastig zijn om die telefoon, tablet of laptop niet de hele tijd te gebruiken. Er zijn zoveel leuke games om te spelen en filmpjes om te kijken… en op school doen ze ook steeds meer online! Hoe zorg je dat je kind niet de hele tijd aan een scherm geplakt zit?
​​​​​​​
Zit jouw (klein)kind in de bovenbouw van de basisschool? Of werk je met kinderen van deze leeftijd? Heb je vragen over mediagebruik en schermgebruik in het bijzonder? Meld je dan zeker aan voor dit webinar.

Naast praktische informatie ontvang je tips om het gesprek aan te gaan met je kind en afspraken te maken over het schermgebruik. Ook is er voldoende ruimte voor vragen. Laat je inspireren!

Webinar Gezond schermgebruik

Gezond schermgebruik. We weten allemaal dat het belangrijk is, maar met al die schermen om ons heen kan het knap lastig zijn om die telefoon, tablet of laptop niet de hele tijd te gebruiken. Er zijn zoveel leuke games om te spelen en filmpjes om te kijken… en op school doen ze ook steeds meer online! Hoe zorg je dat je kind niet de hele tijd aan een scherm geplakt zit?
​​​​​​​
Zit jouw (klein)kind in de bovenbouw van de basisschool? Of werk je met kinderen van deze leeftijd? Heb je vragen over mediagebruik en schermgebruik in het bijzonder? Meld je dan zeker aan voor dit webinar.

Naast praktische informatie ontvang je tips om het gesprek aan te gaan met je kind en afspraken te maken over het schermgebruik. Ook is er voldoende ruimte voor vragen. Laat je inspireren!

Webinar Gezond schermgebruik

Gezond schermgebruik. We weten allemaal dat het belangrijk is, maar met al die schermen om ons heen kan het knap lastig zijn om die telefoon, tablet of laptop niet de hele tijd te gebruiken. Er zijn zoveel leuke games om te spelen en filmpjes om te kijken… en op school doen ze ook steeds meer online! Hoe zorg je dat je kind niet de hele tijd aan een scherm geplakt zit?
​​​​​​​
Zit jouw (klein)kind in de bovenbouw van de basisschool? Of werk je met kinderen van deze leeftijd? Heb je vragen over mediagebruik en schermgebruik in het bijzonder? Meld je dan zeker aan voor dit webinar.

Naast praktische informatie ontvang je tips om het gesprek aan te gaan met je kind en afspraken te maken over het schermgebruik. Ook is er voldoende ruimte voor vragen. Laat je inspireren!

Webinar Gezond schermgebruik

Gezond schermgebruik. We weten allemaal dat het belangrijk is, maar met al die schermen om ons heen kan het knap lastig zijn om die telefoon, tablet of laptop niet de hele tijd te gebruiken. Er zijn zoveel leuke games om te spelen en filmpjes om te kijken… en op school doen ze ook steeds meer online! Hoe zorg je dat je kind niet de hele tijd aan een scherm geplakt zit?

Zit jouw (klein)kind in de bovenbouw van de basisschool? Of werk je met kinderen van deze leeftijd? Heb je vragen over mediagebruik en schermgebruik in het bijzonder? Meld je dan zeker aan voor dit gratis webinar.

Naast praktische informatie ontvang je tips om het gesprek aan te gaan met je kind en afspraken te maken over het schermgebruik. Ook is er voldoende ruimte voor vragen.

Voor (groot-)ouders met kinderen van 8 t/m 12 jaar.

Webinar Gezond schermgebruik

In het kader van de Week van de Mediawijsheid is er op dinsdag 12 november een gratis webinar over ‘Gezond schermgebruik’. Een webinar met praktische tips over het schermgebruik van kinderen op de basisschool.

Zit jouw (klein)kind in de bovenbouw van de basisschool? Of werk je met kinderen van deze leeftijd? Heb je vragen over mediagebruik en schermgebruik in het bijzonder? Meld je dan zeker aan voor dit webinar. Naast praktische informatie ontvang je tips om het gesprek aan te gaan met je kind en afspraken te maken over het schermgebruik. Ook is er voldoende ruimte voor vragen.

Het webinar wordt gegeven door Denise Bontje, gespecialiseerd op het gebied van taal en mediaopvoeding en samen met Manon Bontje beheerder van Mediasmarties.nl . Deze online mediagids staat stil bij het belang kinderen goed te begeleiden bij mediagebruik. Online en offline. Met en zonder scherm.

Webinar Het Tienerbrein en Gezond Schermgebruik

Duik in de werking van het tienerbrein! In deze webinar leer je hoe sociale media het brein van tieners beïnvloedt en krijg je concrete tips om digitale balans en verantwoord schermgebruik te stimuleren.

Doe mee en leer hoe je jongeren kunt ondersteunen in een wereld vol schermen en prikkels. Samen werken we aan een generatie die mediawijs is! 📱💡

Sportmania Herfst special

Even van je scherm af! Is jouw kind tussen de 6 en 12 jaar? Laat haar/hem dan meedoen aan de Sportmania Herfstspecial! Terwijl het buiten guur en regenachtig kan zijn, zorgen Buurtsportcoaches Claudia & Isabelle voor gezellige, sportieve middagen in de sporthal. Lekker binnen sporten en bewegen, ongeacht het herfstweer! 🍂🏃‍♂️

Webinar Gezond schermgebruik

Gezond schermgebruik. We weten allemaal dat het belangrijk is, maar met al die schermen om ons heen kan het knap lastig zijn om die telefoon, tablet of laptop niet de hele tijd te gebruiken. Er zijn zoveel leuke games om te spelen en fimpjes om te kijken… en op school doen ze ook steeds meer online!

Hoe zorg je dat je kind niet de hele tijd aan een scherm geplakt zit?

Zit jouw (klein)kind in de bovenbouw van de basisschool? Of werk je met kinderen van deze leeftijd? Heb je vragen over mediagebruik en schermgebruik in het bijzonder? Meld je dan zeker aan voor dit webinar.

Naast praktische informatie ontvang je tips om het gesprek aan te gaan met je kind en afspraken te maken over het schermgebruik. Ook is er voldoende ruimte voor vragen. Meld je aan via https://mediasmarties.webinargeek.com/webinar-week-van-de-mediawijsheid-2024

Je kunt het webinar volgen vanaf je computer, tablet of telefoon.
Zelf ben je niet in beeld. Vragen kun je stellen via de chat.

BiebFabriek: LEGO Spike (3): Toverdozen en botsrobots

In de toekomst wordt programmeren een steeds belangrijkere vaardigheid. Waarom niet spelenderwijs beginnen? Dat kan bij de BiebFabriek!

LEGO Spike combineert technisch bouwen met programmeren op de iPad. Zelf uitproberen en oplossen staat voorop. Hoe beter het lukt om je programma te laten werken, des te leuker het wordt!

Je gaat bij deze workshop een toverdoos bouwen die het voorwerp in de doos kan transformeren. Het is net magie! Daarna ga je aan de slag met een zelfrijdende robot. Als jij ‘m slim programmeert, botst-ie nergens tegenaan!

Is dit iets voor jouw (klein)kind tussen de 8 en 12 jaar? Geef hem of haar meteen op voor de gratis workshop.

BiebFabriek: LEGO Spike (3): Toverdozen en botsrobots

In de toekomst wordt programmeren een steeds belangrijkere vaardigheid. Waarom niet spelenderwijs beginnen? Dat kan bij de BiebFabriek!

LEGO Spike combineert technisch bouwen met programmeren op de iPad. Zelf uitproberen en oplossen staat voorop. Hoe beter het lukt om je programma te laten werken, des te leuker het wordt!

Je gaat bij deze workshop een toverdoos bouwen die het voorwerp in de doos kan transformeren. Het is net magie! Daarna ga je aan de slag met een zelfrijdende robot. Als jij ‘m slim programmeert, botst-ie nergens tegenaan!

Is dit iets voor jouw (klein)kind tussen de 8 en 12 jaar? Geef hem of haar meteen op voor de gratis workshop.

Landelijk webinar Week van de Mediawijsheid 2024

Van 8 tot en met 15 november 2024 vindt de jaarlijkse Week van de Mediawijsheid plaats. Media zijn de hele dag om ons heen en veel ouders maken zich zorgen om het schermgebruik van hun kind. Jij ook?

Op dinsdag 12 november kun je daarom het landelijke webinar volgen van de Week van de Mediawijsheid 2024. Tijdens het webinar staat het thema Gezond schermgebruik centraal.

Zit jouw kind in de bovenbouw van de basisschool? Heb je vragen over schermgebruik en het vinden van een gezonde de balans tussen online en offline mediagebruik? Meld je dan zeker aan voor dit webinar. Naast praktische informatie ontvang je ook tips om het gesprek aan te gaan en het maken van afspraken over schermgebruik. Ook is er voldoende ruimte voor vragen. Laat je inspireren!

Dit gratis webinar wordt gegeven tijdens de jaarlijkse Week van de Mediawijsheid, een initiatief van Netwerk Mediawijsheid.

Wat: Een webinar met praktische tips over het schermgebruik van kinderen op de basisschool
Voor wie: (groot-)ouders en verzorgers van kinderen tussen de 8 en 12 jaar en professionals die werken met kinderen uit deze leeftijdsgroep
Wanneer: Dinsdag 12 november 2024 van 20 uur tot 21 uur

Webinar Gezond schermgebruik

Gezond schermgebruik. We weten allemaal dat het belangrijk is, maar met al die schermen om ons heen kan het knap lastig zijn om die telefoon, tablet of laptop niet de hele tijd te gebruiken. Er zijn zoveel leuke games om te spelen en fimpjes om te kijken… en op school doen ze ook steeds meer online!

Zit jouw (klein)kind in de bovenbouw van de basisschool? Of werk je met kinderen van deze leeftijd? Heb je vragen over mediagebruik en schermgebruik in het bijzonder? Meld je dan zeker aan voor dit webinar. Naast praktische informatie ontvang je tips om het gesprek aan te gaan met je kind en afspraken te maken over het schermgebruik. Ook is er voldoende ruimte voor vragen.

Het landelijk webinar is een initiatief van de lokale bibliotheken en Mediasmarties en wordt georganiseerd in samenwerking met Mediamasters en het Netwerk Mediawijsheid. Het wordt jaarlijks gegeven tijdens de Week van de Mediawijsheid en is gratis voor deelnemers. Laat je inspireren!

Filter de Feiten

Informatie in een tijdperk van desinformatie
Praat met ons mee: wie weet nog wat waar is op het internet? Welke informatie kun je nog vertrouwen op het internet? Hoe onderscheid je echt van nep op social media? En wie bepaalt dat?
In deze interactieve workshop gaan docent-onderzoekers Theo Zijderveld en Caroline Verduin van European Impact samen met jou in gesprek met factcheckers Marieke Kuypers en Maxime Kok. Je maakt kennis met de wereld van desinformatie, propaganda en polarisatie. Ook ga je zelf aan de slag als factchecker. Met de lessen van ervaren factcheckers ga je onderzoeken of een nieuwsbericht juiste informatie bevat of niet.

Gezond schermgebruik bij kinderen

Dit hybride event gaat over gezond schermgebruik. We staan daarbij stil bij het belang om kinderen goed te begeleiden bij mediagebruik. Hoe doe je dat? En hoe maak je afspraken?

Het event is hybride in de bibliotheek. Dit houdt in dat we gezamenlijk kijken naar een landelijk webinar, aangeboden door Mediasmarties en verzorgd door Denise Bontje. Vervolgens zullen twee mediacoaches van de bibliotheek met de aanwezige deelnemers dit webinar nabespreken en eventueel onderbelichte onderwerpen verder doornemen. Uiteraard is er voldoende ruimte voor vragen.

Wij verzorgen dit event samen met partners als de GGD, Politie, Novadic Kentron en Lumens. Ook zij zijn aanwezig om vragen rondom deze thema’s (maar ook andere onderwerpen!) met u door te nemen.

Voor (groot-)ouders en verzorgers van kinderen tussen de 8 en 12 jaar en professionals die werken met kinderen uit deze leeftijdsgroep.

Evenement Wanna Media!

Illustratie van iemand die door haar telefoon scrollt.

Op 12 november organiseert het lectoraat Jeugd & Media het event Wanna Media! over kansrijk opgroeien in de digitale samenleving. Ben jij als beroepskracht, manager, onderzoeker, beleidsmedewerker, docent of student betrokken bij mediagebruik van jeugdigen binnen educatie, jeugdzorg en/of welzijn? Dan wil je hierbij aanwezig zijn!

Bij Wanna Media! krijg je kennis en inzichten aangereikt waarmee jij en je collega’s kunnen bijdragen aan kansrijk opgroeien met media. Thema’s zoals smartphonegebruik van jongeren, lesgeven over digitale geletterdheid en het creëren van een toegankelijke online wereld komen aan bod. Dr. Ina Koning (VU) spreekt over problematisch socialmediagebruik bij adolescenten en wat ouders kunnen doen. Daarna zijn er twee workshoprondes. We sluiten af met een netwerkborrel.

Bijeenkomst voor ouder en kind: Schermgebruik en gamen

Herkenbaar?

  • Elke keer strijd als de Playstation uit moet
  • Mijn kind gamet te lang en slaapt daardoor te kort
  • Mijn kind is van slag door ruzie op WhatsApp
  • ‘Live’ zijn vriendschappelijk moeilijker dan online
  • Op welke leeftijd krijgt mijn kind een Telefoon?
  • Hoe maken we goede afspraken over schermgebruik?

Kom dan naar de fysieke bijeenkomst in Sociaal Centrum Eijsden. Meld je aan per mail naar sanne.hamers@ggdzl.nl.

Webinar Gezond schermgebruik

Bibliotheek Utrecht biedt tijdens de Week van de Mediawijsheid een gratis webinar aan, gegeven door Denise Bontje van Mediasmarties.

Workshop gezond schermgebruik: “Kijk jij kritisch naar wat je ziet?”

De kracht van influencers: jouw gezondheid, jouw keuze? Kruip in de huid van een influencer en maak door te programmeren een animatie over een nep gezondheidsproduct. Leer iets meer over schermtijd en jouw gezondheid, sociale leven en schoolprestaties. De workshop geeft je inzicht in de impact van schermtijd op je gezondheid.

Deze workshop voor kinderen tussen de 10 en 14 jaar biedt een interactieve en leerzame ervaring voor kinderen, waarbij ze bewuster worden van hun schermgebruik.

Webinar: Digitale balans

Dit webinar is bedoeld voor ouders en opvoeders van kinderen in de leeftijd van 10 tot 18 jaar. In dit webinar geven Judith van de Nobelen en Stephanie Metternich – beide preventiemedewerker bij Mondriaan – informatie over:

  • De aantrekkingskracht en de mogelijke risico’s van de online wereld en gamen.
  • Tips en adviezen voor digitale balans.
  • Hoe ga je in gesprek met je kind over de online wereld?
  • Welke afspraken maak je met je kind?
  • Wanneer moet je je zorgen maken?

Na afloop heb je als ouder of opvoeder meer kennis over de online wereld van nu en hoe jij je kind hierin kan begeleiden.

​​​​​​​Je kunt het webinar volgen vanaf je computer, tablet of telefoon.

Schrijf je eigen verhaal met Chat GPT

Waar deze workshop over gaat? ChatGPT legt het als volgt uit:

“Ben je geïnteresseerd in het leren van de revolutionaire ChatGPT-technologie? Wil je leren hoe je interactieve en boeiende conversaties kunt voeren met behulp van deze tool? Maak je geen zorgen als je onzeker bent of bang bent dat je niet goed genoeg bent – dat houdt je niet tegen. Iedereen kan dit leren, echt waar! We gaan je stap voor stap uitleggen en je krijgt simpele oefeningen. Aan het einde van de workshop heb je een solide kennis van ChatGPT en ga je met vertrouwen naar huis.

Of je nu een professional bent die ChatGPT wil integreren in je werk, een student die zijn taalvaardigheden wil verbeteren of gewoon nieuwsgierig bent naar de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van taaltechnologie, deze cursus is voor jou!

We gaan met behulp van ChatGPT een verhaal schrijven, we leren het correct gebruik van ‘prompts’ (vragen) en hoe we deze tool nog meer kunnen gebruiken. Deze workshop wordt gegeven door Hendrik Sjoerd van Dijk – Docent IT bij ROC Friese Poort met bijna 20 jaar ervaring in de IT.”

De cursus bestaat uit 2 avonden: dinsdag 12 en 19 november 2024.

Bouw jouw eigen machines met LEGO®

Laat creativiteit en techniek samenkomen tijdens de workshop machines bouwen met LEGO®. Leer hoe je leuke, bewegende modellen kunt bouwen en laat de machines tot leven komen.

Van tandwielen tot katrollen en van hefbomen tot wielen en assen: stap voor stap nemen we je mee in de bewegende wereld van LEGO®. De modellen sluiten aan bij verschillende thema’s zoals krachten, evenwicht en verschillende vormen van energie. We gaan de machines steeds verbeteren door mogelijkheden te onderzoeken. Heb jij een idee om de machines beter te maken?

Deze activiteit is voor kinderen vanaf 7 t/m 10 jaar. De workshop daagt kinderen uit om problemen op te lossen, samen te werken en eigen ontwerpen te ontwikkelen. Zo raken kinderen bekend met technische en natuurkundige principes en zien ze dit direct in de praktijk met de gebouwde modellen.

Aan de praat over (Sociale) Media: Het gesprek in de klas over Mediawijsheid

De digitale wereld ontwikkelt zich razendsnel. Media hebben een enorme invloed op kinderen, vaak zonder dat we het doorhebben. Gewenst en ongewenst komen de gevolgen ook de klas binnen. Maar hoe kun je het hier met kinderen over hebben?

Voor een goed gesprek is het cruciaal dat zowel leerkrachten als leerlingen inzicht hebben in de impact van (sociale) media.

Tijdens deze interactieve workshop duiken we in de volgende thema’s:
– Omgaan met cyberpesten: Hoe herken en bespreek je ongewenst gedrag op sociale media?
– Nepnieuws en betrouwbaarheid: Hoe leren we kinderen kritisch omgaan met informatie?
– Schermtijd: Wat doet veel schermtijd met jou? Wat kun je anders doen?

Tijdens deze middag krijg je handvatten en middelen die je zelf in de klas kan toepassen.
Doe mee en maak van mediawijsheid een krachtig onderdeel van je onderwijs!

“Snap dat dan!”: Workshop over het puberbrein

We zijn allemaal puber geweest; met dezelfde gierende hormonen en hetzelfde puberbrein als de jongeren van nu. Alleen is de wereld niet meer hetzelfde. Sterker nog, de wereld is nog nooit zo snel veranderd als in de afgelopen tien jaar.

Pubers van nu zijn bijvoorbeeld niet van hun scherm weg te slaan; TikTokken, Gamen, Instagrammen, videos kijken. Er is ook zoveel leuks te doen online. Maar wat zijn de gevaren? Wat doet het met het puberbrein? Wij zijn de eerste generatie ouders die te maken krijgt met media-opvoeding. En zo zijn er nog heel wat dingen die anders zijn aan toen wij werden opgevoed.

Van prestatiedruk tot Andrew Tate, van Snapchat tot klimaatverandering. In deze workshop vertelt auteur Elsbeth Teeling je over het puberbrein en leer je je puber zien in het licht van de huidige maatschappelijke ontwikkelingen. Zodat we de adolescenten van nu beter begrijpen en kunnen begeleiden. Snap dat dan!

Presentatie ‘digitaal nalatenschap’

Tegenwoordig hebben we allemaal tal van accounts, diverse sociale mediaprofielen, bankieren we via internet en verloopt contact met instanties en overheden online. Iedereen zorgt natuurlijk dat al zijn online gegevens goed zijn beveiligd. Met wachtwoorden die lastig te kraken zijn, en die niemand kent. Maar wat gebeurt er als iemand overlijdt? Die goed beveiligde accounts zijn dan voor niemand toegankelijk en worden spookprofielen. Dat kan heel vervelend en verdrietig zijn voor nabestaanden.
Wat te doen om spookprofielen te voorkomen leert u tijdens deze presentatie.

Expeditie Ontdekkers

Ga jij ook mee op expeditie en ontdek de wereld van robots, digitale verhalen, gamen, coderen en nog veel meer…

Bij de Expeditie gaan kinderen op ontdekkingsreis in de wereld van digitale vaardigheden. Deze vaardigheden zijn belangrijk om je in de digitale wereld staande te houden en te kunnen redden in de maatschappij van nu en in de toekomst.

Waar denken we dan aan:
• Informatievaardigheden, waar kunnen we informatie vinden
• Mediawijsheid, leren omgaan met media
• Ict vaardigheden, leren omgaan met het gebruik van digitale middelen
• Computational thinking, programmeren, coderen en oplossend denken

Expeditie Uitvinders

Ga jij ook mee op expeditie en ontdek de wereld van robots, digitale verhalen, gamen, coderen en nog veel meer…

Bij de Expeditie gaan kinderen op ontdekkingsreis in de wereld van digitale vaardigheden. Deze vaardigheden zijn belangrijk om je in de digitale wereld staande te houden en te kunnen redden in de maatschappij van nu en in de toekomst.

Waar denken we dan aan:
• Informatievaardigheden, waar kunnen we informatie vinden
• Mediawijsheid, leren omgaan met media
• Ict vaardigheden, leren omgaan met het gebruik van digitale middelen
• Computational thinking, programmeren, coderen en oplossend denken

Mad Science | Ruimtetechnologie

We brengen wetenschap en techniek tot leven in de Bibliotheek in samenwerking met Madscience. In deze workshop gaan de kinderen onderzoeken welke ruimte-gerelateerde technologieën zowel op aarde als in de ruimte worden gebruikt.

Heel veel producten die voor ons nu heel normaal zijn, zijn oorspronkelijk ontworpen voor gebruik in de ruimte. Denk aan de satellieten die zorgen voor onze communicatie. Maar ook het laserlampje waar onze kat achteraan jaagt is een voorbeeld van ruimtetechnologie.

Tijdens deze workshop ontdekken kinderen hoe laserstralen zichtbaar gemaakt kunnen worden. Ze gaan aan de slag met het maken van laser-labyrint en ze maken met radartechniek een hoogtekaart. Hoe belangrijk is ruimtetechnologie voor het in kaart brengen van onze aarde? Doe mee en ontdek het!

Webinar mediawijsheid: Wat gebeurt er achter de schermen?

‘Jahaaa, ik kom zo eten. Het duurt niet meer zo lang!’ en ‘Iedereen zit op TikTok. Waarom mag ik er niet op?!’. Kreten, en zo nog honderd meer, die ouders van opgroeiende kinderen dagelijks horen. De online wereld blijft een uitdaging. Wat doet jouw kind online? Hoe praat je met je kind over het gebruik van sociale media? En welk voorbeeld geef je als volwassene?

In ons webinar ‘Mediawijsheid: Wat gebeurt er achter de schermen?’ nemen consulent bij het Centrum voor Jeugd en Gezin Midden-Limburg Jeremy Kreefft en preventiewerkers Glenn Schellekens en Hein Hendriks van Vincent van Gogh voor geestelijke gezondheidszorg je mee in de online wereld.

Op woensdag 13 november, tijdens de week van de mediawijsheid, zenden we dit webinar nogmaals uit. Onze preventiewerkers zitten klaar in de chat om je vragen live te beantwoorden. Deze webinar is voor ouders van kinderen tussen ongeveer 10 en 16 jaar.

 

BiebFabriek: Programmeren met mini robot Ozobot

Ozobot Bit+: dat is puzzelen én programmeren met een bestuurbaar robotje! 🤖

In deze derde workshop gaan we schatzoeken met Ozobot en ervoor zorgen dat Ozobot niet buiten de lijntjes rijdt.

Geschikt voor kinderen tussen 8 en 12 jaar. Heb je de eerste twee workshops gemist? Geen probleem. Je kunt tijdens deze workshop starten en kennis maken met Ozobot.

Webinar Social media & gamen

Hoe haal jij het beste uit je schermtijd?
Wat betekent gezond schermgebruik? Hoeveel gamen is eigenlijk gezond? Schermen zijn niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven, en voor velen zijn ze zelfs onderdeel van hun werk. Ook cliënten maken volop gebruik van schermen, voor spelletjes, sociale contacten of als wekker voor medicatie.

In deze live-uitzending, in de week van de mediawijsheid, geven Sonja Heijkamp-Lammers (consultatieteam cliënt, internet en sociale media bij Amerpoort en projectleider van de Special Media Awards) en ervaringsdeskundige Kevin de Vries bij ’s Heeren Loo inzicht in de invloed van schermen op ons leven. Ze delen ook tips om je digitale balans te behouden of verbeteren.

Ouderschap en (omgaan met) Social Media

Deze workshop richt zich op het creëren van een veilige omgeving voor kinderen en jongeren. We gaan met ouders in gesprek over ideeën en gewoontes rondom social media gebruik en op welke manier dit hun kinderen beïnvloedt. Tijdens de workshop geven we tips mee over waar ouders terecht kunnen wanneer hun kinderen online grensoverschrijdend gedrag meemaken (exposen, pesten, stalken) en krijgen zij uitleg over bepaalde online vaardigheden (zoals een leeftijdsbeperking voor jonge kinderen).

Tijdens de workshop leer je:
• Tips om een veilige online omgeving te maken
• Signalen van onveiligheid herkennen
• Advies waar hulp te vinden is

De doelgroep van deze workshop is ouders, opvoeders, professionals, buurtmoeders en buurtvaders.

Workshop Sinterklaasgedichten schrijven met AI

Heb je gehoord van AI of ChatGPT en zou je hier graag een keer kennis mee willen maken? Kom dit dan doen in de Bibliotheek.

We gaan aan de slag met ChatGPT om een Sinterklaasgedicht te schrijven of om op zijn minst inspiratie op te doen voor een gedicht. Je krijgt tijdens deze workshop tips mee om de gedichten zo passend en leuk mogelijk te krijgen.

Je hebt hiervoor nodig:

  • een eigen laptop of tablet. Heb je die niet, geef dit dan even aan, in de Bibliotheek zijn er een aantal laptops beschikbaar.
  • een account voor ChatGPT. Lukt het niet om die zelf aan te maken, kom dan een kwartier eerder dan kunnen wij daar mee helpen.

Elektronische lamp

Maak je lamp en ontdek hoe elektronica werkt (7+)

In deze workshop bouw je je eigen werkende elektronische creatie! Vandaag leren we hoe een lamp werkt en maak je je eigen unieke ontwerp. Aan het eind van de dag neem je je zelfgemaakte, stralende lamp mee naar huis.

Klaar om te ontdekken hoe het allemaal werkt? Meld je snel aan en ga aan de slag!

Interactieve workshop over schermtijd

Wil je meer weten over hoe algoritmes bepalen wat je kind online te zien krijgt? Maak je je zorgen over de tijd die ze doorbrengen met hun schermen? Kom dan naar de interactieve workshop “Slimme Schermen” en ontdek hoe je als ouder meer grip kunt krijgen op de digitale wereld.

Je krijgt praktische tips voor het creëren en behouden van meer balans tussen online en offline activiteiten, passend bij jouw gezinssituatie. Tijdens de avond gaan we met elkaar in gesprek over onze ervaringen en vragen rondom schermgebruik. Dit onder begeleiding van de mediacoaches van de FlevoMeer Bibliotheek.

Hackshield in de bieb

Je kan heel veel doen op internet, zowel goede als slechte dingen. Maar hoe weet je of iets goed of slecht is? Dat is soms best moeilijk. Zo moeilijk dat zelfs volwassenen het niet altijd weten.

Daarom is HackShield op zoek naar Cyber Agents die weten hoe het zit en zichzelf en hun omgeving kunnen beschermen tegen online gevaar.

Heb jij het in je om jezelf en anderen te beschermen en wil je alles leren over hackers en veilig internetten? Dan ben jij de Cyber Agent die we zoeken.

In HackShield leer je wat jij als Cyber Agent kan doen om te zorgen dat niet alleen jijzelf, maar ook je vader, moeder, opa en oma online veilig zijn. We rekenen op je!

Voor kinderen van 10-12 jaar

Cursus Filmanalyse

Op woensdagavond 13 november starten we met een vierdelige cursus ‘Filmanalyse’, door filmdocent Rudi de Boer. Op vier achtereenvolgende woensdagavonden komen de thema’s Cameravoering, Montage, Geluid en Acteren aan bod: stuk voor stuk ingrediënten die van grote invloed zijn op het eindproduct ‘film’. Het zijn de belangrijkste middelen die een filmmaker ter beschikking heeft om te bepalen wat hij of zij het publiek uiteindelijk wil laten zien.

Elke cursusavond worden talrijke filmfragmenten van zowel toen als nu vertoond om het gebruik van deze elementen te tonen. Zo leer je niet alleen het medium film beter te doorgronden en waarderen, maar komt er ook nog eens een fantastische selectie uit de internationale filmcanon aan bod. De Boer gebruikt scènes uit onder meer ‘Vertigo’, ‘Goodfellas’, ‘Otto e Mezzo’, ‘Eyes Wide Shut’, ‘Rebel Without a Cause’, ‘Lady Bird’ en ‘Close Encounters of the Third Kind’.

Van auteur naar acteur: The Outrun

Drank, drugs, feesten: Rona heeft het allemaal gedaan maar kwam – als zovelen – in een neerwaartse spiraal terecht die haar fataal dreigde te worden. Nu, dertig jaar oud en net uit de ontwenningskliniek, keert ze terug naar de boerderij van haar vader op de Orkney-eilanden, die kampt met depressies en waar haar moeder al jaren geleden vertrokken is om zich aan te sluiten bij een religieuze sekte. Terwijl Rona opnieuw contact maakt met het dramatische landschap waarin ze opgroeide, smelten herinneringen en de meer recente uitdagende gebeurtenissen van haar weg naar herstel langzaam samen. Ze schuimt de verlaten stranden af, met de beats uit de Londense clubs op haar koptelefoon. Saoirse Ronan (‘Little Women’, ‘Lady Bird’) is verbluffend en overtuigend in haar rol als Rona. Gebaseerd op de memoires van de Schotse journaliste Amy Liptrot.

Dit najaar weer een vervolg op de filmreeks ‘Van auteur naar acteur’, wederom in samenwerking met Filmhuis Bussum. Het Filmhuis vertoont in deze reeks twee bijzondere boekverfilmingen en een toneelverfilming, die elk worden ingeleid door filmwetenschapper, schrijver en programmamaker Gerlinda Heywegen. Ze neemt ons mee naar de wereld van de auteur en legt de link tussen het geschreven verhaal en de manier waarop dit naderhand filmisch is vormgegeven. Ook als je het boek niet gelezen hebt en/of het toneelstuk niet kent, geeft de inleiding een extra dimensie aan de film. Bovendien zorgt bibliotheek Gooi+ ervoor dat de verfilmde boeken uit deze reeks via hen in een beperkte oplage te leen zijn.

Digiworkshop: online contact met huisarts, ziekenhuis en zorgverzekeraar

Leer hoe je met DigiD inlogt bij jouw huisarts of het ziekenhuis. En hoe je kunt zien welke zorgverzekering je hebt. Dat is handig om te weten als je denkt aan overstappen naar een andere verzekeraar.

Tilburg University Kinderuniversiteit voor klassen: Veilig online, zo doe je dat!

Op woensdagochtend 13 november geeft wetenschapper Lokke Moerel de Kinderuniversiteit: Veilig online, zo doe je dat!

Kinderen besteden veel tijd online. Ontzettend leuk, maar het is ook belangrijk dat het veilig gebeurt. Online gebeuren namelijk ook minder leuke dingen en te lang internetten kan kinderen zelfs somber maken. Prof. Lokke Moerel is hoogleraar internet recht bij Tilburg University en vindt dat kinderen online beter beschermd moeten worden. Ze vertelt erover tijdens haar college en geeft de kinderen ook handige tips!

De Kinderuniversiteit is een gratis college voor de groepen 6/7/8 op de campus van Tilburg University. Kinderen ervaren zo hoe het is om een student te zijn aan de universiteit en leren over het onderzoek dat er wordt gedaan.

Leraren kunnen klassen gratis aanmelden via deze link.
Het college kan ook vanuit thuis of in de klas bekeken worden met deze livestream.

Interactieve lezing ‘opvoeden in het digitale tijdperk’

Een meisje kijkt blij naar een tablet.

Opvoeden in het digitale tijdperk kan heel lastig zijn! Wat past bij welke leeftijd? Hoe en wat leer je je kind over privacy en online veiligheid? Hoe maak je duidelijke afspraken over schermtijd en gamen, liefst zonder ruzie te krijgen?

Kinderen bevinden zich vele uren per dag in de digitale wereld. Ze lijken soms al heel mediawijs maar ze zijn nog erg kwetsbaar en hebben echt nog begeleiding nodig. Dat is voor ouders vaak lastig omdat ze er zelf niet mee zijn opgegroeid. Op woensdag 13 november verzorgt Mathilde van Arkel van Bureau Jeugd & Media een voorlichtingsavond over mediaopvoeding. Mathilde neemt u mee in de digitale wereld van kinderen, bespreekt inzichten uit de wetenschap en geeft praktische tips voor thuis. Het is een interactieve avond waarin u uitgenodigd wordt vragen te stellen en ervaringen uit te wisselen.

Je ontvangt na de lezing ook een digitale hand-out met veel handige tips.

eLAB – AI en kunst!

Een robot schildert een regenboog voor een schreeuwende menigte met bordjes met de tekst 'AI is not art.'

Deze keer staat het eLAB helemaal in het teken van AI (artificiële intelligentie of kunstmatige intelligentie). Kan AI ook kunst maken? Dat gaan jullie vanmiddag uitproberen! Het gecreëerde object gaan we vervolgens voor je bedrukken op een tas. Wil je weten hoe het werkt? Geef je op!

Mediamatties

Een volwassene en kind spelen samen een videogame

Ter gelegenheid van de Week van de Mediawijsheid organiseert Bibliotheek Oost Achterhoek het spel Mediamatties in vier bibliotheken. Deelnemen is gratis, maar aanmelden wel noodzakelijk. Zowel ouder als kind graag aanmelden.

Praten jullie thuis weleens met elkaar over gamen, sociale media en internet? Zijn jullie het altijd met elkaar eens, of zijn er verschillen? Test het in dit spel, speciaal voor kinderen tussen de 10 en 12 jaar en hun (groot)ouders.

Inloop ochtend Mediaopvoeding

Tijdens de Week van de Mediawijsheid organiseren Cookies & Carrots en Spruit Breda een gezellige inloopochtend op 13 november van 10:00-12:00. Kom langs met je kleintje en stel al je vragen over mediaopvoeding aan mediacoach Lisanne Hagens van Cookies & Carrots!

Terwijl jij handige tips krijgt over schermtijd, mediawijsheid en het online gedrag van je kind, kan je kindje zich heerlijk vermaken in de gezellige speelhoek van Spruit Breda. 🎨🧸

Deelname is gratis, dus kom gezellig langs en doe inspiratie op voor een positief mediagebruik in je gezin! 👨‍👩‍👧‍👦

Zien we je daar? 💬👶🎮

Workshop Artificial Intelligence

De ontwikkelingen op het gebied van Artificiële Intelligentie (AI) hebben een enorme vlucht genomen, en het kan soms lastig zijn om een goed begrip te krijgen van de mogelijkheden en valkuilen in deze fascinerende en snel veranderende wereld. Hoe kun je Artificiële Intelligentie toepassen? Wat zijn de kansen? En zijn er ook risico’s?

Tijdens deze interactieve workshop krijg je een duidelijk overzicht van de ontwikkelingen binnen AI, zonder dat we gebruikmaken van ingewikkelde technische termen. We nemen je stap voor stap mee door de basisprincipes en laten je zien welke technologische impact AI heeft op ons dagelijks leven.

De workshop gaat verder dan alleen theoretische kennis. Met behulp van ChatGPT ga je zelf communiceren met een AI-assistent en ervaren hoe deze AI tools werken. Stel vragen en ontvang gedetailleerde antwoorden alsof je met een menselijke expert in gesprek bent! We behandelen ook praktische toepassingen van AI, zoals beeldherkenning en spraakverwerking. Daarnaast besteden we aandacht aan ethische kwesties en de impact van AI op onze samenleving.

De mediacoach van Bibliotheek Waalre, Jeroen de Vries, neemt je mee in de theorie en praktijk van kunstmatige intelligentie.

Ton Derksen – Lezing ‘Waarheidsvinding’

Ton Derksen is emeritus hoogleraar Wetenschapsfilosofie. Hij houdt zich bezig met waarheidsvinding, denkfouten en het rechtzetten van justitiële dwalingen. Mede dankzij hem werd Lucia de B. vrijgesproken van moorden die zij als verpleegkundige gepleegd zou hebben.

In de Week van de Mediawijsheid geeft Ton Derksen een lezing over zijn boek ‘Waarheidsvinding’ in Groningen. Hierin legt hij uit hoe onze evolutionaire denkinstincten de waarheidsvinding in de weg kunnen zitten, en hoe we deze mentale valkuilen kunnen omzeilen.

Mediawijsheid: alles over een gezonde digitale balans en weerbaarheid van jongeren

Ontdek de digitale wereld van jongeren tijdens dit webinar over mediawijsheid, speciaal gericht op ouders van leerlingen in het voortgezet onderwijs.

Tijdens de Week van de Mediawijsheid verzorgt GGD Hart voor Brabant in samenwerking met Harry Hol van Bureau Jeugd & Media dit interessante webinar.

Harry neemt ouders mee in de digitale wereld van vandaag de dag en legt uit hoe dit invloed heeft op het welbevinden van jongeren. Door gebruik van de meest recente trends en praktijkvoorbeelden krijg je zicht op wat schermtijd doet met concentratie en slaap, de risico’s en voordelen van sociale media en informatie over online veiligheid en privacy. Het webinar geeft concrete tips over hoe je als ouder in gesprek gaat met je kind over de digitale wereld. Ook is er de mogelijkheid om een vraag te stellen aan Harry.

ALAN the AI actor (EN) | ECHT NEP – speciale voorstelling voor scholieren

Een toneelstuk met en over A.I. Een toneelstuk zonder menselijke acteurs. Leren we ALAN of is dat zo? is het andersom? Sluit je aan bij ALAN op een verkenning van het bestaan, de liefde, ambitie, en al het andere dat wij als uniek menselijk beschouwen.

Deze voorstelling is in het Engels en gratis toegankelijk voor scholieren en studenten.

ALAN the AI actor (EN) | ECHT NEP – speciale voorstelling voor scholieren

Een toneelstuk met en over A.I. Een toneelstuk zonder menselijke acteurs. Leren we ALAN of is dat zo? is het andersom? Sluit je aan bij ALAN op een verkenning van het bestaan, de liefde, ambitie, en al het andere dat wij als uniek menselijk beschouwen.

Deze voorstelling is in het Engels en gratis toegankelijk voor scholieren en studenten.

Webinar: “social media – van thuiskwestie naar schooluitdaging”

Pestgedrag, ongewenst delen van foto’s, en veranderde communicatie onder leerlingen zijn slechts enkele uitdagingen die zich niet alleen thuis, maar juist ook op school voordoen. De invloed van social media op de sfeer in de klas en het leerklimaat groeit, en veel scholen zoeken naar effectieve manieren om hiermee om te gaan. Herkenbaar voor jouw school? Tag dan je ICT-coördinator, directeur of bestuurder om zich aan te melden voor deze webinar gehost door samenwerkingspartners Uitgeverij Instruct & dé codeerschool.

Ontdek in één uur hoe social media het onderwijs beïnvloedt en krijg concrete inzichten en praktische strategieën die direct toepasbaar zijn binnen jouw school. Leer van de experts van dé codeerschool & instruct uitgeverij en ontvang een toolkit vol hulpmiddelen om jouw school social media-bestendig te maken.

De Waanzinnige Podcast Hoek

De Waanzinnige Podcast is een podcast voor en door kinderen over boeken.
Zóveel boeken om te lezen. Hoe moet je weten wat je leuk vindt?
Ontdek jouw lievelingsboek in de Podcasthoek!

Workshop met greenscreen en prentenboeken

Van 8 t/m 15 november 2024 is het de Week van de Mediawijsheid. Het thema van deze editie is Gezond schermgebruik. Doe mee met onze workshop en ‘plak’ jezelf in een prentenboek!

Webinar: ‘Mijn kind is online. Wat nu?’

Het webinar is bedoeld voor ouders en opvoeders van kinderen van groep 4 tot en met 8 van de basisschool, die meer willen weten over online opvoeden, gamen en omgaan met Whatsapp groepen.
Als kijker krijg je vooral veel praktische tips!

Tijdens het webinar is er ruimte voor het inbrengen van vragen.

​​​​​​​Je kunt het webinar volgen vanaf je computer, tablet of telefoon.

Programmeren met scratch – CoderDojo

Heb je wel eens van scratch gehoord? Een programma waar je mee kunt programmeren?
Lijkt het je leuk om dit eens te proberen? Kom dan naar de CoderDojo middag in Presikhaaf.

In de week van de mediawijsheid kan je bij CoderDojo Arnhem je eerste stappen zetten in het aanleren van “de wijsheid van programmeren”.
Waarom? Als jij goed weet hoe de digitale wereld werkt, gaat er een hele nieuwe wereld van je over om zelf dingen te maken en programmeren!
Omdat de digitale wereld opgebouwd is uit code, kan je deze week met ons je eerste (of vervolg) stappen zetten met programmeren aan de hand van de programmeertaal “Scratch”.

Kinderen en digitale media – alles wat je als ouder moet weten

Wat doet mijn kind toch allemaal online? En is dat wel gezond? Hoe maak ik afspraken over schermtijd? En wat moet ik als ouder weten over TikTok en online challenges?

Opvoeden met al die digitale media om ons heen is niet altijd makkelijk en kinderen zijn op steeds jongere leeftijd online! Het is dan ook logisch dat je als ouder zoekende bent in hoe je hier in de opvoeding mee om moet gaan.

Marije Lagendijk, mediapedagoog bij Bureau Jeugd & Media en schrijfster van het boek ‘Digitale opvoeding”, geeft tijdens deze bijeenkomst antwoorden op alle vragen en biedt nuttige inzichten en praktische tips waar je thuis direct mee aan de slag kunt.

Deze informatiebijeenkomst wordt georganiseerd door Skillz jongerenwerk, Bibliotheek Hengelo en Loes. Het is bedoeld voor ouders van kinderen in de leeftijd van 4 t/m 12 jaar. Professionals zijn ook van harte welkom.

Na afloop is er gelegenheid om het pas verschenen boek “Digitale opvoeding” aan te schaffen en eventueel te laten signeren door Marije zelf.

Dialoogtafel Mediawijsheid: Omgaan met social media

We gaan donderdagavond 17 oktober in dialoog over omgaan met sociale media, in kader van de Week van de Mediawijsheid.

Facebook, Instagram, TikTok, WhatsApp-groepen, YouTube, soms is het om gek van te worden, maar het kan ook heel leuk zijn, of handig. Onze kinderen brengen er veel tijd op door en wij zelf soms ook. Maar hoe kan je daar nu verstandiger mee om gaan? Daar gaan we het over hebben aan deze tweede dialoogtafel in De Cultuurfabriek.

Ga ook het goede gesprek aan met enkele stadgenoten onder het genot van een kopje thee of koffie. In deze dialogen krijg jij de ruimte om gewoon eens te praten, zonder dat iemand je oordeelt. Vertel eens hoe jij het beleeft. We luisteren naar elkaar om beter te begrijpen, niet om te overtuigen. Zo gaan we allemaal weer een beetje wijzer naar huis.

Iedereen (vanaf 15 jaar) is van harte welkom!

Digicafé ‘Ontdek de Digisnack’

Deze keer staat ons Digicafé in het teken van de Digisnack! Digisnacks zijn ansichtkaarten waarbij je bepaalde apps en websites leert kennen. Te denken valt aan de ‘Too good to go’ app of de Google Lens functionaliteit. Onder het genot van een kopje koffie of thee kunt u in ons leescafé aan de slag gaan met een Digisnack naar keuze.

Bij deze activiteit geldt een vrije inloop, vooraf aanmelden is dus niet nodig.

Workshop | AI voor kids

Tijdens De Week van de Mediawijsheid is er in de Bibliotheek een leuke en interactieve workshop over Kunstmatige Intelligentie (AI) speciaal ontworpen voor kinderen!

Jonge geesten kunnen vandaag op een praktische en boeiende manier kennis maken met de spannende wereld van AI. Onder leiding van ervaren trainers biedt deze workshop een unieke kans voor kinderen om te leren hoe met generatieve AI gewerkt kan worden.

Onderwerpen die aan bod komen:

  • Wat is AI?
  • Train je eigen AI assistent / bot
  • Maak muziek, games, avonturen en digitale kunst met AI

Of je kind nu een technologie-enthousiasteling is of gewoon nieuwsgierig naar AI, deze workshop wekt hun interesse en inspireert de creativiteit. Mis deze kans niet om je kind kennis te laten maken met Artificial Intelligence en ze voor te bereiden op de toekomst!

De workshop is geschikt voor kinderen tussen 8 en 13 jaar.

Deepfakes en AI-Bullshit Bingo

Op donderdag 14 november duikt de Bibliotheek Nieuwegein in de beeldende en visuele wereld van AI. De avond begint met de AI-Bullshit Bingo van SetUp, een platform voor een technologie-kritische samenleving. Overschatten we wat AI echt kan, of onderschatten we toch de risico’s? SETUP doet een poging om het AI-debat weer gezellig te maken. Ondertussen proberen we samen met experts de AI-feiten van de AI-fictie te scheiden Dit is de AI-Bullshit Bingo. Pak je bingokaart erbij en wie weet ga je naar huis met een mooie prijs.

Na de AI-Bullshit Bingo zal Matties Grooten meer vertellen over het fenomeen “deep fakes”, hoe werkt het nou precies? Wat kunnen we in de toekomst verwachten? Samen proberen we de techniek achter de AI deepfakes te ontrafelen. Er is ook de mogelijkheid om zelf aan de slag te gaan met de “Picture This” installatie, die jouw tekeningen in real-time omzet in een echt kunstwerk met behulp van AI. Deze installatie is deze dag te gebruiken tussen 12:00 – 22:00.

Picture This: interactieve installatie

Kom op donderdag 14 november tussen 12:00 – 20:00 naar de bibliotheek en ga aan de slag met de “Picture This” installatie. Laat je creativiteit de vrije loop en zie hoe jouw tekeningen met behulp van AI in real-time worden omgezet in een uniek kunstwerk. Sluit om 20:00 ook gelijk aan bij de thema-avond!

Workshop Haal meer uit je podcast

Podcasts kun je steeds makkelijker zelf maken,  maar waardoor wordt zo’n audioverhaal nou echt goed? Prijswinnend podcastmaker Marjolein Knol geeft je tips en trucs. In deze workshop oefen je met interviewtechnieken én krijg je advies om jouw (toekomstige) podcast naar een hoger niveau te tillen.

De workshop is geschikt voor iedereen die een podcast wil maken en vindt plaats in de podcaststudio. Maximaal 12 deelnemers en de workshop duurt 2 uur.

Online gamen met het jongerenwerk

Ben je klaar voor een avond vol online gaming en gezelligheid? Sluit je aan bij onze *Online Game Night* en speel samen met andere jongeren en het jongerenwerk! 🎮✨ Iedereen is welkom! Of je nu een doorgewinterde gamer bent of gewoon zin hebt in een leuke avond, dit is dé plek om samen te komen. We spelen verschillende games, dus er is voor ieder wat wils! 🕹️

Via PlayStation (details ontvang je na aanmelding).

Kom online, speel mee, en maak nieuwe vrienden terwijl we samen de beste games ontdekken! 💥 Plezier is gegarandeerd!

Het Ontwikkellab: In gesprek over media en bewust mediagebruik met kinderen

Je kind groeit op in een wereld vol media. De verleiding is groot en kinderen gebruiken al op jonge leeftijd tablets of andere schermen. Hoe meer tijd je kind doorbrengt voor een scherm, hoe meer dat ten koste gaat van de tijd om te spelen en bewegen. Zeker als kinderen ouder worden raakt de balans soms zoek. Het is aan jou als ouder om je kind goed te begeleiden en in gesprek te blijven. Maar hoe doe je dat?

Hoe kun je je kind op een positieve manier begeleiden bij het mediagebruik? Hoe zit het met schermtijd? Hoe zorgen we ervoor dat kinderen media gebruiken die aansluiten bij hun ontwikkeling, passend bij de leeftijd. Dat ze verschillende soorten media gebruiken en dit afwisselen? En, hoe voer je het gesprek met je kind over media en gedrag online?

Deze vragen (en meer!) staan tijdens dit webinar centraal. Denise Bontje van Mediasmarties (www.mediasmarties.nl) neemt ons mee in de wereld van het oudere kind. Ze laat met voorbeelden en praktische tips zien hoe je thuis met je kind in gesprek kunt gaan over mediagebruik en gedrag online.

Alles over digitale nalatenschap

Hoe krijgen nabestaanden toegang tot een telefoon of laptop van een overledene voor dierbare foto’s, films maar ook de afwikkeling van administratieve zaken als zij de code niet weten? Kan én mag je met de vinger van een overledene een telefoon ontgrendelen?

Waarom moet je geen abonnementen en online accounts (laten) opzeggen na een overlijden, hoe voorkom je identiteitsfraude na overlijden en wat kan een inboedelverzekering eventueel betekenen voor nabestaanden?
Kortom, een levendige presentatie waar emotie en humor elkaar afwisselen met recente voorbeelden en praktische tips die je nu al aan het denken zetten maar vooral bewustwording creëren. Tijdens de presentatie is het zelfs mogelijk een bitcoin te winnen!

De presentatie wordt gegeven door Sander van der Meer van Digital Life Legacy. Sander heeft een achtergrond in de forensische, digitale opsporing en is een graag geziene gast op radio en TV en geregeld te zien in diverse (vak)bladen.

Digital Life Legacy is hét kennis- en expertisecentrum op het gebied van de digitale nalatenschap, online erfenis en dierbare data, adviseert de Tweede Kamer over dit onderwerp en is recent winnaar van de Dutch Funeral Award 2022-2024.

Mediacafé: Proeven van AI

Een illustratie van een hoofd met een aan-uit knop.

Het mediacafé zal in de week van de mediawijsheid in het teken staan van kunstmatige intelligentie (AI).

Aan de hand van eenvoudige voorbeelden, filmpjes en gesprekken word je meegenomen in de materie.
En wie dat wil kan proeven van AI !

AI heeft al invloed op ons dagelijks leven. Chatsbots, virtuele assistenten zoals siri, robotredacteurs, muziek en film-aanbevelingen via Spotify en Netflix en o.a. aankoopvoorspellingen bij grote verkopers. Belangrijk bij deze ontwikkelingen is dat wij kritische, digitaalvaardige burgers zijn/worden die o.a. toegang hebben tot betrouwbare bronnen. Daarbij hoort: bewust zijn van de risico’s en de kansen van AI. Het zorgen voor bescherming tegen risico’s, en benutten van kansen die het met zich meebrengt.

Mediamatties

Een volwassene en kind spelen samen een videogame

Ter gelegenheid van de Week van de Mediawijsheid organiseert Bibliotheek Oost Achterhoek het spel Mediamatties in vier bibliotheken. Deelnemen is gratis, maar aanmelden wel noodzakelijk. Zowel ouder als kind graag aanmelden.

Praten jullie thuis weleens met elkaar over gamen, sociale media en internet? Zijn jullie het altijd met elkaar eens, of zijn er verschillen? Test het in dit spel, speciaal voor kinderen tussen de 10 en 12 jaar en hun (groot)ouders.

Digitaal inloopspreekuur

Heb je vragen over je smartphone, tablet, laptop of iets anders digitaals? Bij het spreekuur helpt de bibliotheek je graag verder. Neem, indien mogelijk, het apparaat waar je vragen over hebt mee naar de bibliotheek.

Instellingen aanpassen, apps downloaden of verwijderen, vermoedens van phishing? Allemaal digitale vragen waar we de bibliotheek je graag mee helpt.

En kan de bibliotheek je niet helpen? Dan zoeken zij uit waar je verder geholpen kunt worden.

Online ouderbijeenkomst: Schermgebruik en gamen

Herkenbaar?

  • Elke keer strijd als de Playstation uit moet
  • Mijn kind gamet te lang en slaapt daardoor te kort
  • Mijn kind is van slag door ruzie op WhatsApp
  • ‘Live’ zijn vriendschappelijk moeilijker dan online
  • Op welke leeftijd krijgt mijn kind een Telefoon?
  • Hoe maken we goede afspraken over schermgebruik?

Kom dan naar de online bijeenkomst via MS Teams. Meld je aan per mail naar hannah.mennens@trajekt.nl.

PO & VO in Samenspel: Over mentale weerbaarheid & sociale media in de klas

Onlinewereld in de klas: praat voorafgaand aan de ScholenArena mee.

Kinderen en jongeren beleven iedere dag veel in de onlinewereld. Zij nemen dat ook mee op het schoolplein en de in klas. Dat kan leuk zijn, maar ook stress opleveren, of zelfs escaleren.

Wil jij weten wat kinderen en jongeren nou precies doen en beleven in de online leefwereld? Wil jij tips & tricks om kinderen en jongeren op school te leren omgaan met de mogelijkheden en risico’s van sociale media? Met goede voorbeelden van andere collega’s?

Kom dan naar deze editie van PO&VO in samenspel. Iedereen die op een school werkt of samenwerkt met scholen is meer dan welkom.

Interactieve lezing Journalist Maurits Martijn (de Correspondent) over kritisch kijken naar online nieuws

Is nepnieuws een probleem? Ben je bang voor kunstmatige intelligentie? Over deze twee vragen gaat Maurits Martijn, journalist bij de Correspondent, in gesprek met bezoekers in de bibliotheek van Raalte. Tijdens deze avond wordt meer helderheid geschapen over de feiten en fabels rondom nepnieuws en kunstmatige intelligentie.

Maurits Martijn bekijkt wat de meningen en het gevoel in de zaal zijn over nepnieuws en kunstmatige intelligentie. Daarna geeft hij zijn kijk vanuit de wetenschap op de twee stellingen. Vervolgens is er gelegenheid om met Maurits en andere bezoekers in gesprek te gaan over deze twee onderwerpen.

Maurits Martijn (1981) is schrijver en journalist. Als correspondent Beter Internet bij online journalistiek platform De Correspondent schrijft hij over de macht, de mythes en de mogelijkheden van technologie. In 2016 won Maurits zowel De Loep als de VOJN-award voor beste onderzoeksjournalistiek voor het verhaal Operatie Leunstoel. In datzelfde jaar publiceerde hij samen met Dimitri Tokmetzis de bestseller Je hebt wél iets te verbergen. Op dit moment onderzoekt Maurits de ontwikkelingen omtrent kunstmatige intelligentie en schrijft daar ook over.

Workshop gezond schermgebruik: “Kijk jij kritisch naar wat je ziet?”

De kracht van influencers: jouw gezondheid, jouw keuze? Kruip in de huid van een influencer en maak door te programmeren een animatie over een nep gezondheidsproduct. Leer iets meer over schermtijd en jouw gezondheid, sociale leven en schoolprestaties. De workshop geeft je inzicht in de impact van schermtijd op je gezondheid.

Deze workshop voor kinderen tussen de 10 en 14 jaar biedt een interactieve en leerzame ervaring voor kinderen, waarbij ze bewuster worden van hun schermgebruik.

Workshop | AI voor kids

Tijdens De Week van de Mediawijsheid is er in de Bibliotheek een leuke en interactieve workshop over Kunstmatige Intelligentie (AI) speciaal ontworpen voor kinderen!

Jonge geesten kunnen vandaag op een praktische en boeiende manier kennis maken met de spannende wereld van AI. Onder leiding van ervaren trainers biedt deze workshop een unieke kans voor kinderen om te leren hoe met generatieve AI gewerkt kan worden.

Onderwerpen die aan bod komen:

  • Wat is AI?
  • Train je eigen AI assistent / bot
  • Maak muziek, games, avonturen en digitale kunst met AI

Of je kind nu een technologie-enthousiasteling is of gewoon nieuwsgierig naar AI, deze workshop wekt hun interesse en inspireert de creativiteit. Mis deze kans niet om je kind kennis te laten maken met Artificial Intelligence en ze voor te bereiden op de toekomst!

De workshop is geschikt voor kinderen tussen 8 en 13 jaar.

(Ver)maakvrijdag: workshop Lego Mindstorms

Lijkt het je leuk om met Lego te spelen, maar ook met techniek?
Wil je kennismaken met Lego Mindstorms?

We gaan aan de slag met de robot, en leren hem om stap voor stap te programmeren.
Lukt het jouw, om hem volledig zelfrijdend te maken?

Leeftijd: 8 t/m 12 jaar

Gezellig Samen Chillen

Ben je op zoek naar een leuke, veilige en leerzame plek waar je tiener zijn of haar vrijdagmiddag kan doorbrengen? Maak dan kennis met GSC – Gezellig Samen Chillen! Elke vrijdag van 17.00 tot 18.30 uur organiseren de buurtsportcoaches samen met de jongerenwerker van Versa een flexibel en afwisselend programma in de Rijver in Muiderberg, speciaal voor jongeren van 10 tot 16 jaar.

Bij GSC draait het om wat de jongeren zelf willen. We bieden een open en toegankelijke omgeving waar je kind kan kiezen uit verschillende activiteiten, zoals sport, creatieve projecten, gamen of gewoon lekker ontspannen en nieuwe vrienden maken. We spelen in op de interesses en behoeften van de jongeren. Zo zorgen we ervoor dat iedereen zich welkom voelt en met plezier komt.

GSC is de ideale plek voor je tiener om op een leuke en actieve manier de week af te sluiten, terwijl ze zichzelf kunnen zijn in een veilige omgeving. Wil jouw kind (10 t/m 16 jaar) ook deel uitmaken van de G.S.C. community in De Rijver in Muiderberg? Iedereen is van harte welkom!

Sportmania Herfstspecial

Is jouw kind tussen de 6 en 12 jaar? Laat haar/hem dan meedoen aan de Sportmania Herfstspecial! Terwijl het buiten guur en regenachtig kan zijn, zorgen Buurtsportcoaches Claudia & Isabelle voor gezellige, sportieve middagen in de sporthal. Lekker binnen sporten en bewegen, ongeacht het herfstweer! 🍂🏃‍♂️

Spreekuur Computerhelpdesk SeniorWeb

Tijdens een inloopspreekuur van SeniorWeb zijn de vrijwillige docenten aanwezig om je te helpen met alle voorkomende digitale problemen met pc, laptop, tablet, e-reader of smartphone.

Ontmoet de TikTok-tweeling Quinn & Aaron!

Quinn en Aaron leunen lachend tegen elkaar aan.

Ben jij benieuwd hoe het leven van een influencer eruitziet? Of wil je van hen weten hoe je je online sterker en weerbaarder kan opstellen? Dan mag je dit unieke event, georganiseerd door de Bibliotheek Eindhoven en Jongerencentrum Pitstop, niet missen!

De populaire tweeling Quinn en Aaron komen naar Eindhoven om kinderen en jongeren een kijkje te geven achter de schermen van hun succes. Met meer dan 950.000 volgers op TikTok en meer dan 300.000 volgers op YouTube weten zij als geen ander hoe je een groot publiek kunt bereiken en inspireren. Tijdens dit interactieve event delen ze niet alleen hun ervaringen en grappige anekdotes, maar geven ze vooral ook waardevolle tips over hoe je veilig en zelfverzekerd blijft in de online wereld.

Aansluitend is er ruimte voor een Meet & Greet.

Of je nu zelf een influencer wilt worden of gewoon meer wilt leren over online weerbaarheid? Dit is je kans! Kom langs, stel je vragen en leer van de experts.

Mediamatties

Een volwassene en kind spelen samen een videogame

Ter gelegenheid van de Week van de Mediawijsheid organiseert Bibliotheek Oost Achterhoek het spel Mediamatties in vier bibliotheken. Deelnemen is gratis, maar aanmelden wel noodzakelijk. Zowel ouder als kind graag aanmelden.

Praten jullie thuis weleens met elkaar over gamen, sociale media en internet? Zijn jullie het altijd met elkaar eens, of zijn er verschillen? Test het in dit spel, speciaal voor kinderen tussen de 10 en 12 jaar en hun (groot)ouders.

De Waanzinnige Podcast Hoek

De Waanzinnige Podcast is een podcast voor en door kinderen over boeken.
Zóveel boeken om te lezen. Hoe moet je weten wat je leuk vindt?
Vind jouw lievelingsboek in de Waanzinnige Podcasthoek!

CoderDojo Arnhem

Ben jij tussen de 7 en 17 jaar en wil je op een speelse, leuke en uitdagende manier kennis maken met techniek en programmeren? Kom dan naar CoderDojo Arnhem!

Bij CoderDojo Arnhem kunnen kinderen tussen de 7 en 17 jaar op een laagdrempelige manier kennis maken met technologie. Technologie heeft een enorme invloed op onze wereld. Computers, robots en software programma’s zijn niet meer weg te denken uit ons leven, ze spelen altijd en overal een rol. Als je weet hoe computers en software werken en ze daardoor kan gebruiken om problemen op te lossen, geeft je dat een voordeel in bijna alle beroepen. Dus ook als je zelf geen programmeur wilt worden.

Voorstelling Robokop

Help! De voorstelling gaat bijna beginnen maar er is nog geen verhaal. De schrijver heeft geen idee waar het over moet gaan. Gelukkig bestaat er een apparaat dat kan helpen: De Robokop!

De Robokop werkt fantastisch en de ideeën rollen uit de machine. Maar wanneer de schrijver weer nieuwsgierig wordt naar haar eigen gedachten, zonder de hulp van Robokop lijkt het onmogelijk om van het ding af te komen. Robokop laat zich niet zomaar meer wegjagen. Wie zal uiteindelijk de baas worden over het verhaal?

Theatergroep Wie Walvis vertelt nieuwe verhalen waarin we op de meest zachte manier strijden voor een mooiere wereld. Want verhalen maken de werels soms gemakkelijk om te begrijpen. Dan durven we ingewikkelde vragen te stellen en hoeven we het echte antwoord niet te vinden. En we maken muziek. Want muziek verwondert en vinden we misschien wel de mooiste taal die er bestaat.

Deze activiteit is voor kinderen van 6 jaar en ouder.

Lezing ‘DigiTalk: Een robot als vriendje?’

Sociale robots zijn op steeds meer plekken te vinden, en kinderen zijn een belangrijke doelgroep van zulke robots. Ze worden bijvoorbeeld al in ziekenhuizen gebruikt om kinderen gezelschap te houden, en op sommige basisscholen helpen robots kinderen met het oefenen van de tafels of het leren van een vreemde taal. Vaak worden zulke “hulprobots” aan kinderen voorgesteld als een nieuw soort vriendje. Ze gedragen zich bovendien als een leeftijdgenootje, dus waarom zou je eigenlijk geen vrienden worden met een robot?

De meningen over de wenselijkheid van zogenaamde kind-robot vriendschappen zijn verdeeld. Ja, ze kunnen voordelen hebben, maar: elk voordeel heeft een nadeel. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat sociale robots op een verantwoorde wijze hun intrede doen in de leefomgeving van kinderen?

Dr. Caroline van Straten was tot voorkort universitair docent bij de Universiteit van Amsterdam, waar ze onderzoek deed naar mens-machine interactie. Tegenwoordig werkt ze bij het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Tijdens deze Digitalk maakt Caroline de balans op tussen hoop en zorgen over de toenemende aanwezigheid van sociale robots in het leven van kinderen.

Workshop Black Mirror verhalen door Roos Groothuizen

Black Mirror Stories is een kaartspel geïnspireerd op het spel Black stories en de populaire (Netflix-)serie Black Mirror. Elke aflevering is een ander verhaal waarin technologische ontwikkelingen van deze eeuw centraal staan. In veel verhalen loopt het niet zo goed af.

In deze workshop Black Mirror Stories creëer je je eigen gitzwarte raadsels over technologie. De andere deelnemers moeten de oplossing van jouw verhaal gaan raden. Een speler heeft een raadselkaart vast en de andere spelers moeten raden wat er met het personage in het verhaal mis is gegaan door ja/nee-vragen te stellen. Met Black Mirror Stories bedenk je toekomstige en fantasierijke scenario’s en kan je de (negatieve) consequenties van bijvoorbeeld technologie tastbaar maken..

Roos Groothuizen is mediakunstenaar en strijdt voor digitale mensenrechten. In haar praktijk en binnen het kunstcollectief Telemagic doet ze onderzoek naar de menselijke kant van onzichtbare algoritmes, informatiefilters en oneerlijke distributie.

De workshop is voor volwassenen en jongeren vanaf 15 jaar.

Workshop veiligheid op de computer, laptop en telefoon

De Bibliotheek de Kempen organiseert ter gelegenheid van de Week van de Mediawijsheid een workshop veiligheid op de computer, laptop en telefoon. We gaan in op verschillende onderwerpen. We besteden aandacht aan veilige wachtwoorden, de veiligheid van WiFi, DigiD en de browser. Ook gaan we in op vragen zoals: Waar moet je op letten als je websites bekijkt op het internet? Welke vormen van digitale fraude kun je tegenkomen in het dagelijks leven en hoe voorkom je fraude? Wat kun je zelf doen om de telefoon en laptop te beveiligen? Op deze vragen, en meer, heb je na deze workshop een antwoord.

Mediawijs Festival

Internet en online media zijn leuk en belangrijk! Maar soms heb je een beetje hulp nodig om veilig en met plezier online te zijn. Op dit festival krijg je tips en ideeën door leuke activiteiten te doen. Iedereen is welkom. Dus meld je aan via het formulier op deze pagina. Samen gaan we op ontdekkingsreis door de online wereld!

Je kunt meedoen aan leuke workshops. Kom naar de gamehoek waar je leuke games kunt spelen. Alleen of tegen elkaar op de Nintendo Switch. Op de informatiemarkt kun je nieuwe dingen ontdekken en zelf uitproberen. Daar staat ook een greenscreenbox waarmee je makkelijk zelf filmpjes kunt maken. Van al dat doen krijg je honger! Daarom is er ook voldoende eten en drinken.

Congres: van straat naar scherm

Gemeente Utrecht, Bibliotheek Utrecht, PCOU Willibrord, JoU Jongerenwerk Utrecht, DOCK, Hogeschool Utrecht en de Marnix Academie organiseren op dinsdag 19 november, van 15.00 tot 19.00 uur, samen een congres gericht op de invloed van de online leefwereld op kinderen en jongeren (0 tot 24 jaar), met een speciale focus op digitale weerbaarheid, digitale geletterdheid en mediawijsheid.

Het congres geeft de mogelijkheid om kennis te maken met de verschillende initiatieven, maar ook om samen kansen te bespreken, onze krachten te bundelen en nieuwe verbindingen te leggen. We nemen je mee in de online leefwereld van kinderen en jongeren, gaan in gesprek over de trends en ontwikkelingen én investeren in het lokale netwerk. Op die manier versterken we gezamenlijk de digitale weerbaarheid van de Utrechtse jeugd.

Minecraft in de bieb

Bouw jij de mooiste dingen in Minecraft? Ben je niet bang voor een challenge? Kom dan naar de Minecraft Challenge in de Bibliotheek! Wij zorgen voor de iPad om op te spelen, jij hoeft alleen nog maar je creativiteit mee te nemen.

In Minecraft kan je je creativiteit kwijt. Jij bepaalt wat je bouwt en jij bepaalt het verhaal. De Bibliotheek organiseert daarom de Minecraft Challenge. Ben jij tussen de 9 en 12 jaar en kan je al zelfstandig bouwen in Minecraft? Dan kan jij meedoen. Daag je creatieve brein uit en bouw binnen één uur jouw antwoord op de challenge. Meld je nu aan en wie weet word jij de winnaar van de Minecraft Challenge…

Kom Sinterklaasgedichten schrijven met AI

Heb je gehoord van AI of ChatGPT en zou je hier graag een keer kennis mee willen maken? Kom dit dan doen in de Bibliotheek.

We gaan aan de slag met ChatGPT om een Sinterklaasgedicht te schrijven of om op zijn minst inspiratie op te doen voor een gedicht. Je krijgt tijdens deze workshop tips mee om de gedichten zo passend en leuk mogelijk te krijgen.

Je hebt hiervoor nodig:

  • een eigen laptop of tablet. Heb je die niet, geef dit dan even aan, in de Bibliotheek zijn er een aantal laptops beschikbaar.
  • een account voor ChatGPT. Lukt het niet om die zelf aan te maken, kom dan een kwartier eerder dan kunnen wij daar mee helpen.

Mediawijs Festival

Internet en online media zijn leuk en belangrijk! Maar soms heb je een beetje hulp nodig om veilig en met plezier online te zijn. Op dit festival krijg je tips en ideeën door leuke activiteiten te doen. Iedereen is welkom. Dus meld je aan via het formulier op deze pagina. Samen gaan we op ontdekkingsreis door de online wereld!

Je kunt meedoen aan leuke workshops. Kom naar de gamehoek waar je leuke games kunt spelen. Alleen of tegen elkaar op de Nintendo Switch. Op de informatiemarkt kun je nieuwe dingen ontdekken en zelf uitproberen. Daar staat ook een greenscreenbox waarmee je makkelijk zelf filmpjes kunt maken. Van al dat doen krijg je honger! Daarom is er ook voldoende eten en drinken.

Thema-avond: Spelen zonder scherm

Vind je het fijn als je (klein)kind zichzelf vermaakt en jij even je handen vrij hebt. Wil je niet meteen naar het scherm grijpen? Word je niet persé gelukkig van een hele middag kwartetten? Op donderdagavond 21 november hebben we spel-expert Lenette Raaijmakers te gast! Zij weet alles over kinderen en spelen.

De herfst is in volle gang, het is vroeg donker en het weer is guur. Je bent al met je kindjes naar het bos geweest en naar een indoor speelhal. In huis struikel je inmiddels over het speelgoed en de tablet en tv zijn erg aantrekkelijk. Lenette weet hoe je samen met je (klein)kind kan spelen, zodat het ook voor jezelf leuk is. Ze geeft inzicht in het speelgedrag van kinderen en ze zit boordevol spel-ideeën! Je gaat naar huis met veel inspiratie om samen meer plezier te beleven.

Kom je ook? De avond is gratis en bedoeld voor (groot)ouders en verzorgers van kinderen tot 8 jaar. Het is op donderdagavond 21 november van 20.00 tot 21.30 uur in het ontmoetingscentrum in Beek en Donk De koffie en thee staan klaar!

LEGO WeDo

Wie is er niet opgegroeid met LEGO? Het meegeleverde boekje is altijd zó duidelijk, dat kan haast niet misgaan – behalve als je te enthousiast bent en te snel doorbladert.  Aan deze vertrouwde manier van bouwen voegt LEGO WeDo 2.0 moderne technologie toe. De achtergrondinformatie, bouwinstructie en programmeermodule zijn ondergebracht in één app, waardoor je de LEGO kunt programmeren. Een geniaal concept; dat moet je een keer gezien hebben!

Gezond schermgebruik. Inspiratiesessie voor ouders (9-12 jaar)

Vind jij het belangrijk om je kind online te begeleiden bij social media en games? Wil jij de schermtijd van je kind in balans brengen? Kom naar de gratis infobijeenkomst ‘Gezond schermgebruik’.

Ontdek de mogelijkheden en hulpmiddelen om het schermgebruik in gezonde banen te leiden. Online media coach, Angela Stassen, geeft graag ook antwoord op jouw vragen rondom digitale opvoeding.

Voor ouders van kinderen van 9-12 jaar.

Kinderworkshop: nepnieuws herkennen

Door de ontwikkelende technologie vervaagt de grens tussen echt en nep. Tijdens deze workshop leer je met de game HackShield hoe je nepnieuws kan herkennen. Zie jij het verschil?

Door het spelen van de game leren kinderen om nepnieuws te herkennen. HackShield is een Augmented Reality zoektocht waarin kinderen in groepsverband de strijd tegen desinformatie aangaan. Met een tablet gaan ze op zoek naar in de bieb verstopte QR-magneten waarmee ze nepnieuws opsporen. Vervolgens speuren ze in boeken, kranten en andere betrouwbare bronnen naar de échte informatie, om zo desinformatie uit de bibliotheek te verbannen. Zo leren de kinderen wat nepnieuws is, hoe je het kunt herkennen en hoe je kunt opzoeken of iets waar is.

Cybercriminaliteit komt steeds vaker in het nieuws. Mensen worden het slachtoffer van online boeven: cybercriminelen. Ze hebben daarom iemand nodig die ze kan beschermen: iemand zoals jij. Want jij weet toch veel meer van internet dan volwassenen? In HackShield leer je wat jij als Cyber Agent kan doen om te zorgen dat niet alleen jijzelf, maar ook je vader moeder, opa en oma online veilig zijn.

Gezichtsfilters – workshop (10-14 jaar)

Stap in de wereld van gezichtsfilters en digitale identiteitsverkenning! Ontdek hoe digitale gezichtsfilters werken. Creëer je eigen digitale look terwijl we samen handgetekende maskers omtoveren tot gave AR-gezichtsmaskers. Zo kun je jezelf op een unieke en creatieve manier laten zien, zowel in de echte als de digitale wereld!

De workshop wordt gegeven door Utrechts makers collectief Katpatat. Ze maken interactieve installaties en experimentele games. “Het maken van games is voor ons een manier om onszelf uit te drukken, maar ook om onze eigen ‘realiteit’ te creëren. Het is voor ons altijd heel belangrijk om een zeker mate van speelsheid, interactie en humor toe te passen in ons werk. In de meeste van onze werken verkennen we de liminale ruimte tussen de fysieke wereld en de digitale wereld.”