Via het internet staan we constant in verbinding met de rest van de wereld. Zeker met veel heftige, negatieve berichten, kan al die informatie best overweldigend zijn. Hoe blijf je dan op de hoogte van het nieuws, zonder dat je jezelf gek maakt?
Nieuwsmijders
Uit onderzoek blijkt dat de interesse in nieuws daalt in Nederland. 40 procent van de Nederlanders vindt de hoeveelheid nieuws vermoeiend en zo’n één op de drie Nederlanders volgt het nieuws af en toe even niet. Acht procent geeft zelfs aan dat zij het nieuws altijd uit de weg gaan. Zij worden ook wel ‘nieuwsmijders’ genoemd. Sommige mensen mijden het nieuws omdat ze er gewoon niet geïnteresseerd in zijn, terwijl anderen het nieuws mijden omdat het hen juist te veel aangrijpt. Er zijn dus verschillende soorten nieuwsmijders.
Nieuwsbalans
Is het nieuws mijden dan slecht? Niet per se. Het is best gezond om af en toe niet het nieuws te volgen, bijvoorbeeld als er veel negatieve verhalen rondgaan over heftige gebeurtenissen, zoals oorlog en natuurrampen. Door een grote hoeveelheid negatieve berichten veranderen je hersenen. Hierdoor kan je je angstiger en depressiever gaan voelen en risico’s slechter inschatten. Hoe dat precies werkt, legt neuropsycholoog Margriet Sitskoorn uit in deze video:
Toch willen veel mensen op de hoogte blijven van wat er speelt in de wereld, zodat ze kunnen meepraten over onderwerpen die zij en andere mensen belangrijk vinden. Het is daarom goed om te zoeken naar een gezonde nieuwsbalans. Dit gaat niet alleen om hoeveel nieuws je binnenkrijgt, maar ook wat voor nieuws. Sommige mensen volgen bijvoorbeeld liever lokaal nieuws, of nieuwsberichten die een hoopvolle kijk op de wereld bieden.
Hoe ga je om met het nieuws?
Nieuwsbalans is iets persoonlijks. Ga dus op zoek naar een balans die werkt voor jou. Deze tips kunnen je hierbij helpen:
- Voor je een nieuwsbericht opent, vraag jezelf af; wat héb ik hier aan?
- Ga op zoek naar vormen van nieuws die goed bij je passen (lezen, luisteren of kijken?)
- Wees kritisch op hoeveel en hoevaak je nieuws tot je neemt
- Zet pushmeldingen gerust uit
- Deel verhalen waar je iets aan hebt met je omgeving
- Praat over je nieuwsbalans met andere mensen, om hen hier bewust van te maken
- Weet dat het oké is om af en toe te minderen. Als je een keer niet kan meepraten, kun je gewoon vragen wat er speelt. Zie het als een kans om een mooi gesprek te voeren.
- Blijf met andere mensen praten over het nieuws. Dat zorgt ervoor dat je wel verschillende kanten van het verhaal hoort, zonder dat je alles zelf hoeft te volgen
- Ga op zoek naar constructieve journalistieke verhalen. Dit type journalistiek schenkt meer aandacht aan oplossingen, in plaats van alleen problemen, waardoor je je minder machteloos voelt. Hier wordt uitgelegd wat constructieve journalistiek precies is.