Kinderen delen regelmatig naaktfoto’s of schokkende beelden in appgroepen. Dit kunnen bijvoorbeeld beelden zijn van mishandeling, moord of kinderporno. Dat doen ze bijvoorbeeld om indruk te maken en ‘stoer’ te doen of om meer macht te krijgen, legt Arda Gerkens van Offlimits uit.
Als een kind zulke beelden ziet, kan dit erg heftig zijn en soms zelfs traumatisch zijn. Daarom is het belangrijk om kinderen bewust om te leren gaan met dit soort beelden. Offlimits geeft met de campagne Het Stopt Bij Jou tips om het verspreiden van heftige beelden te stoppen.
Zo stop je verspreiding in appgroepen
Als je ziet dat er naaktfoto’s of schokkende beelden verstuurd worden, kun je samen een melding maken en de beelden verwijderen. Maar, dit is vaak niet genoeg. Het is ook belangrijk om hierover in gesprek te gaan. Zo maak je kinderen bewust van het effect dat de beelden kunnen hebben. Maak kinderen ook bewust van hun eigen rol in het doorsturen van dit soort beelden. Zo zorg je ervoor dat ze ook minder snel beelden doorsturen naar anderen.
Gesprekstips
Offlimits geeft tips om in gesprek te gaan. Stel bijvoorbeeld deze vragen aan het kind:
- Heb je ooit een naaktfoto of schokkende beelden en filmpjes ontvangen? Zo ja, van bekenden van school? Wat heb je ermee gedaan?
- Heb je weleens van online seksueel misbruik gehoord? Wat vind je ervan als iemand ongewenst naaktbeelden stuurt? Zou je het tegen mij durven zeggen als deze situatie zich voordoet?
- Heeft iemand weleens een foto van jou gevraagd? En heb je die doorgestuurd? Verwacht je het te doen als iemand het aan je vraagt?
- Ken je iemand die het heeft gedaan? Waarom denk je dat hij/zij toch is gezwicht? En heb je een idee wat de impact is?
- Ken je de term sextortion?
Meer informatie
- Op Mediawijsheid.nl vind je meer informatie over online pesten, sexting en grooming
- Voor docenten en leerkrachten zijn er lespakketten over sexting, seksualiteit en (online) liefde
- Lees wat je kan doen als er naaktfoto’s en/of seksfilmpjes van leerlingen op school circuleren
- Om op een interactieve manier shame-sexting in de klas te bespreken, biedt Wiseducatie een educatieve escape room aan
- Mediawijs.be biedt de mediawegwijzer Sexting @ School
- Kinderen vanaf 10 jaar kunnen op HoeZoMediawijs.nl aan de slag met de thema’s: blootfoto’s op internet, ruzie op Whatsapp en cyberpesten
- Het Nederlands Jeugdinstituut en Rutgers geven tips aan ouders over online weerbaarheid van kinderen